Disponibilizări fără plăţi compensatorii la CEO

Sindicatele din minerit şi energie negociază cu administraţia contractul de muncă al celor 19 mii de angajaţi de la Complexul Energetic Oltenia, dar încă nu au văzut bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, pe 2013. Chiar şi aşa, sunt tot mai multe voci care spun că în anul care urmează vor fi concedieri colective.

Deputatul Severus Militaru a declarat la Radio Infinit că Directoratul CEO va trebui să răspundă la nişte întrebări, după proiecţia bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2013. „Bugetul nu s-a făcut încă, se va face la un preţ de cost mult mai mic decât cel pe care-l are acum şi lucrul acesta înseamnă reducere masivă de costuri şi trebuie întrebată actuala conducere de unde reduce aceste costuri, nu cumva o reducere a forţei de muncă, nu cumva în buget se va prevede şi un număr important de disponibilizări?“, se întreabă deputatul de pe colegiul 4.

„Acum un an s-a discutat că, în 2013, CEO va trebui să cumpere foarte multe certificate de CO2 pentru a funcţiona. Probabil, această reducere masivă de costuri înseamnă un profit mai mare care să permită cumpărarea certificatelor verzi”, mai spune Militaru.

Este nevoie de o nouă lege

Deputatul Severus Militaru avertizează că, dacă în 2013 vor fi făcute concedieri la CEO, angajaţii vor pleca fără plăţi compensatori, în lipsa unei ordonanţe de urgenţă. „Anul acesta a fost dată o ordonanţă de urgenţă, care între timp a ajuns lege, în care era specificat la fiecare companie şi numărul de concedieri cu plăţi compensatorii. Dar această lege este valabilă până la 31 decembrie 2012. Deci, dacă vor fi disponibilizări la anul, practic oamenii nu vor primi bani dacă această lege nu este prelungită. În plus, în vechea lege sunt trecute companiile care au fuzionat, noua entitate nu există“, a declarat deputatul Severus Militaru.

BUGET

Sindicatele solicită BVC pe anul 2013, însă directorul Laurenţiu Ciurel a declarat că acestea vor avea în faţă doar cheltuielile cu munca vie, în rest nu vor avea dreptul să comenteze alte capitole din buget.

„Nu vreau să sperii lumea, dar sunt lucruri care se pot întâmpla indiferent de orice guvernare. Important este că la ce nivel se va face şi cine va fi disponibilizat“.

Severus Militaru, deputat Colegiul 4

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: