Disponibilizări în masă la Minprest

Societatea Minprest SA Rovinari va disponibiliza în cursul lunii iunie circa 450 de muncitori, ceea ce reprezintă mai mult de o treime din numărul salariaţilor. Directorul general Ion Dragu spune că muncitorii sunt deja în prezent în concedii fără plată, unitatea neavând posibilitatea să-i plătească, totul fiind generat de scăderea cererii de cărbune şi de energie, societatea fiind prestatoare de servicii în domeniile respective. Dragu spune că nu au fost desfăcute contractele individuale de muncă ale acestora întrucât legislaţia prevede parcurgerea anumitor etape.  "Practic, beneficiarii noştri din minerit şi energie ne-au comunicat de la 1 Aprilie că ne reduc toate contractele cu 40%, din toamnă existând posibilitatea să fie operate noi reduceri. Noi asigurăm salariul pentru fiecare angajat de-al nostru din contractele de prestări servicii, iar ca urmare a acestei măsuri i-am trimis pe oameni acasă, 460 de salariaţi, în concedii fără plată. I-am fi dat afară de atunci, dar legea ne obligă la concedieri colective să parcurgem anumite etape pe parcursul a vreo 100 de zile", a menţiona Ion Dragu.
 Minprest este o unitate la care pachetul de acţiuni este deţinut de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi de sindicatele miniere, firma prestând diferite servicii pentru SNLO sau complexurile energetice din Oltenia. Actualul director general a fost numit în funcţie la începutul lunii martie, după ce, până atunci, toţi cei 1200 de salariaţi ai unităţii, inclusiv fostul director general, au fost pentru diferite perioade de timp în concedii fără plată.
 Criza de la Minprest nu este singura. Situaţia se întâlneşte şi în minerit, acolo unde angajaţii SNLO sunt în concediu de odihnă forţat până săptămâna viitoare şi, după cum spune Dragu, nici alţi prestatori de servicii nu se simt prea bine. "TPSUT-urile, transportatorii, firmele de catering, toţi au probleme de când nu mai merge mineritul. La Termo am avut norocul că se munceşte şi cei de acolo au putut să îşi reia şi ei activitatea pentru că altfel rămâneau şi ei acasă. Avem o situaţie greu de rezolvat pentru că legislaţia nu o prevede. Nimeni nu s-a gândit la ceea ce se întâmplă acum. Noi facturăm la beneficiari în funcţie de numărul celor care lucrează şi de tarife. Dacă avem sute de oameni acasă e clar că nu avem cum să facturăm pentru ei şi nici să-i plătim. Singura şansă care ne-a rămas a fost această perioadă de fără plată pentru a-i putea disponibiliza apoi şi a-i trimite în şomaj", spune noul director general al Minprest.
 


Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: