Dispozitive medicale din Spania şi Italia, în magazinele din Târgu Jiu

Sute de gorjeni care au nevoie de un dispozitiv medical pentru a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii sunt de luni bune pe listele de aşteptare ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj. Magazinele care comercializează astfel de produse sunt destul de puţine în judeţul nostru şi tot mai descurajate de întârzierile pe care le are casa când e vorba de plăţi. Preţul unui astfel de dispozitiv ajunge şi la 100 de milioane de lei vechi. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât CJAS Gorj aproape a finalizat banii primiţi pentru primele cinci luni ale anului.

Peste 320 de gorjeni sunt pe listele de aşteptare ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj pentru a primi sprijin în vederea obţinerii unui dispozitiv medical. Cei mai mulţi oameni aşteaptă pentru o proteză auditivă, nu mai puţin de 185, urmaţi fiind de cei care au nevoie de dispozitive de mers în număr de 56 dintre care 46 au nevoie de un fotoliu rulant. În judeţul nostru puţine magazine se încumetă să comercializeze astfel de produse tocmai din cauza întârzierilor mari pe care le are Casa de Asigurări la decontare. Majoritatea dispozitivelor sunt aduse din străinătate, mare parte din ele din Spania şi Italia. Preţurile sunt şi ele destul de piperate. „Cele mai scumpe produse sunt protezele, preţurile variază între 80 şi 100 de milioane, cadrele de mers sunt de la două milioane jumătate în sus, un pat pentru cei paralizaţi porneşte de la 30 de milioane iar fotoliile rulante de la 16 milioane. Sunt aduse, mare parte din ele din străinătate dar banii vin foarte greu de la CJAS”, a declarat vânzătoarea unui magazin de profil din Târgu Jiu.  

Vând şi în rate

Partea bună pentru gorjenii care au nevoie de un astfel de dispozitiv este că, în cazul în care nu sunt asiguraţi, magazinele vând dispozitivele şi în rate. Cert este că de la începutul anului şi până acum, CJAS Gorj a eliberat nu mai puţin de 553 de decizii în valoare de 425.000 de lei, cele mai solicitate fiind dispozitivele de protezare stomi, pentru cei care suferă de afecţiuni ale colonului. „Au fost emise decizii în valoare de 425.000 de lei însă au fost plătite către asiguraţi 364.000 de lei. Cele mai solicitate sunt dispozitivele de protezare stomi, 50% din totalul eliberat. Pe lista de aşteptare însă mai sunt încă 324 de persoane, majoritatea pentru dispozitive auditive şi de mers. Dispozitivele auditive sunt destul de scumpe”, a declarat Daniel Şurlea, director relaţii contractuale din cadrul CJAS Gorj. În ceea ce priveşte decontările, CJAS Gorj suportă maxim nouă milioane pentru un dispozitiv auditiv şi 12 milioane pentru un fotoliu rulant. Pentru a putea beneficia de un dispozitiv medical prin CJAS Gorj, oamenii trebuie să se prezinte la casă cu o recomandare de la un medic specialist, dovadă că este asigurat precum şi o declaraţie pe propria răspundere cum că afecţiunea nu este urmare a unui accident de muncă sau sportiv.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: