Dispută între aleşii judeţului din cauza căpşunarilor din Polovragi

Aleşii judeţului caută nod în papură pentru a isca scandal. Problemele căpşunarilor din Polovragi trenează de foarte mulţi ani şi nimeni nu a făcut nimic pentru a le rezolva. Deşi au fost la conducere, pe vremea când făceau parte din USL, consilierii PNL s-au trezit acum că nu există centre de colectare, iar căpşunarii îşi vând producţia pe marginea drumului. Ba mai mult, dau pe vina pe Ion Călinoiu pe motivul că nu a iniţiat proiecte în acest sens. Călinoiu spune că producătorilor le-ar veni mai uşor dacă s-ar asocia.

Dan Vâlceanu, consilier PNL, a găsit motiv pentru a-l critica din nou pe Ion Călinoiu. De această dată, problema îi vizează pe căpşunarii din Polovragi care nu au unde să-şi vândă producţia. „Am avut mai multe proiecte şi idei de proiecte în legătură cu producătorii agricoli din judeţ, din păcate ne-am lovit de acelaşi zid de netrecut, dacă nu sunt iniţiate sau nu vin din partea preşedintelui Consiliului Judeţean sau al aparatului propriu al Consiliului Judeţean nu trece nimic. Câtă vreme îl au pe Călinoiu la Consiliu, căpşunarii din Polovragi, cireşarii din Turcineşti sau legumarii din Băleşti n-o să fie ajutaţi cu nimic” a declarat Vâlceanu.

Şi liberalul Victor Banţa este de aceeaşi părere. „Trebuie iniţiat un proiect mult mai amplu la nivelul judeţului Gorj printr-o asociaţie de dezvoltare intercomunitară între Consiliul Judeţean şi primăriile din zonă, pentru că nu e vorba numai de Primăria Polovragi, mai e Crasna, Baia de Fier. Ar trebui accesate nişte fonduri europene nerambursabile pentru înfiinţarea unor centre de colectare şi a unor fabrici pentru procesarea fructelor. Nu s-a făcut acest lucru pentru că liderii Consiliului Judeţean nu au avut iniţiativă şi nu au vrut, adică Ion Călinoiu şi ceilalţi”, a declarat Victor Banţa, consilier PNL.

Călinoiu: O asociaţie ar rezolva mai repede problema  

Ion Călinoiu spune că lipseşte cadrul legislativ, care să ducă la organizarea unei burse a produselor agricole. “Eu am sesizat de mai multe ori că valorificarea produselor agroalimentare este nesusţinută printr-un cadru legislativ adecvat. Nu este nici un agent economic care să preia această producţie. Vânzarea e una empirică, am văzut de-a lungul străzii pe comercianţi, iar asta nu înseamnă eficienţă, nu înseamnă asigurarea veniturilor pentru dezvoltarea zonei respective. O bursă a produselor agroalimentare o consider mai mult decât necesară a fi legiferată. Lucrul ăsta l-am ridicat şi la nivelul Ministerului Agriculturii. Doar aşa se poate stimula înfiinţarea acelor centre de colectare de care este nevoie, astfel produsele noastre locale pot să pătrundă pe piaţă”, a declarat Călinoiu.

Acesta a mai precizat că soluţia nu este la îndemâna autorităţilor locale şi judeţene. „În plan local, nu există nici un fel de pârghie nici a primarului, nici a autorităţilor judeţene. Era nevoie de un cadru organizator. Altfel ar sta lucrurile dacă s-ar realiza acele asociaţii care să se ocupe de valorificarea produselor agricole, însă ştiu că există o reticienţă când vine vorba de asociere. Până nu se unesc într-o asociaţie care să reprezinte interesele producătorilor nu se rezolvă nimic. Încă avem probleme cu conceptul de asociere”, a menţionat Călinoiu.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: