Distrugătorii lumii (ep. 2)

Vă povesteam, în episodul trecut, cum, în decursul istoriei omenirii, 2055 de bombe nucleare au explodat în atmosfera terestră. Ziceam ieri că doar două astfel de bombe au fost folosite cu scop ofensiv, restul de 2053 fiind teste sau încercări de intimidare. Dar testele nu ne-au afectat nicicum? Ba s-ar putea să ne fi afectat mult mai mult decât niște amărâte de exploatări prin fracturare hidraulică.

Ploaia Neagră, așa cum a fost supranumită căderea reziduurilor atomice care urmează la scurt timp după o explozie nucleară, conține niște particule foarte radioactive care, purtate de norul atomic format prin vaporizarea apei, se răspândesc pe toată suprafața Terrei. Pe termen lung, la ani sau chiar luni de la expunere, ploaia radioactivă poate cauza cancer, cataractă, dermatite cronice, fertilitate scăzută și mutații genetice. Astfel de dezastre ecologice au fost repetate de 2055 de ori, voluntar, de către om. Pentru ce? Ca să ne pregătim pentru un război pe care tot noi îl vom produce.

S-a mai întâmplat o dată. În 1945, aproximativ 130.000 de oameni au murit pe loc, în cele două orașe, ca urmare a celor două uriașe explozii. Multe alte sute de mii au murit sau s-au îmbolnăvit grav din cauza iradierii. Clădirile din Hiroshima și Nagasaki au fost distruse în proporție de 70%, restul de 30% suferind avarii serioase. Și acesta a fost un război în care cel ataca nu a răspuns. Imaginați-vă unul între două puteri atomice. Ar dura cel mult o zi. Apoi o săptămână, poate, până când ”ploaia neagră” va cuprinde tot Pământul și norul de reziduuri format va bloca razele solare pentru luni sau chiar ani întregi, suficient cât toată viața de pe Terra să fie distrusă. În timp ce înarmarea nucleară continuă, noi nu avem decât să așteptăm, cu melodia sumbru de prevestitoare a lui Bob Dylan pe fundal: ”A hard rain is gonna fall.”

www.mantzy.ro

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: