Distrugerea CE Oltenia, tema moţiunii pe energie a PNL

PNL a depus pe 1 aprilie o moţiune simplă intitulată „În lipsa oricărei Strategii Energetice, copilotul Victor Ponta conduce sectorul minier românesc spre faliment“. Opoziţia trage un semnal de alarmă referitor la situaţia dezastruoasă în care se găseşte sectorul minier şi energetic din România. Mare parte din această moţiune tratează situaţia de la CE Oltenia. PNL cere Guvernului condus de Victor Ponta şi ministerului economiei condus de Andrei Gerea să oprească jaful de la aceste companii şi să elimine influenţele politice.

PNL solicită implementarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporatistă, în spiritul şi litera acesteia, elaborarea Strategiei Energetice Naţionale, care să răspundă cu adevărat nevoilor interne şi, mai departe, provocărilor şi cerinţelor Uniunii Europene, precum şi măsuri concrete pentru „eliminarea clientelismului politic care macină sistemul din interior şi îl vulnerabilizează“. Liberalii cer şi demiterea lui Laurenţiu Ciurel, directorul general al CEO, dar şi al celorlalţi membri ai directoratului deoarece au demonstrat că nu au plan de redresare a societăţii. Liberalii îi impută lui Ponta şi riscul de insolvenţă care planează asupra CEO.

Pierderi de 120 de milioane

Partidul susţine că în cazul CE Oltenia motivul dezastrului „este numirea vicepreşedintelui PSD Laurenţiu Ciurel drept manager 'profesionist' al complexului energetic“. Liberalii amintesc de legăturile lui Ciurel cu Dan Şova, cel pe care premierul Victor Ponta încearcă să-l scape de arest chiar şi prin încălcarea legilor fundamentale. „Potrivit DNA, legăturile de partid şi de afaceri dintre Ciurel şi PSD sunt foarte vechi, complexurile energetice din Oltenia dând contracte oneroase Casei de avocatură Dan Şova şi Asociaţii. Un avocat de la Casa Şova lucra la dosare 25 din 24 de ore. Victor Ponta, fost partener al Casei de avocatură Şova, evită subiectul şi se spală pe mâini de orice implicare în această speţă“. Circa 200.000 de persoane ar fi afectate de închiderea sau reducerea activităţii Complexului Energetic Oltenia. „Complexul Energetic Oltenia înregistrează azi pierderi de aproximativ 120 milioane RON, în ultima perioadă nu au fost plătite taxele şi impozitele către bugetul de stat, nu sunt plătite creditele, nu sunt plătiţi furnizorii. Asta deşi în 2012, CE Oltenia a avut un profit de 44 de milioane de lei“, susţine PNL într-un comunicat de presă.

În moţiunea de cenzură mai este prezentată şi situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara, aflat în prag de insolvenţă.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: