DNA a început urmărirea penală în dosarul Aparegio

DNA a confirmat ieri începerea urmăririi penale în dosarul în care au fost audiaţi directorul Aparegio Târgu Jiu, mai mulţi primari şi funcţionari de la primăriile din Gorj. Urmărirea penală a început cu privire la faptă, nu la persoane, a precizat DNA. Procurorii au solicitat clarificări la toate primăriile din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADIA), existând suspiciuni că reţelele de apă şi canalizare au fost extinse pe terenuri care nu erau libere de sarcini, fapt care contravine regulilor europene. Ieri au fost audiaţi primarii din Motru şi Bumbeşti Jiu.

După ce Ion Popescu, directorul societăţii Aparegio, şi reprezentanţii primăriei Târgu Cărbuneşti au fost audiaţi de procurorii DNA în legătură cu investiţiile realizate la nivelul localităţilor pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare, ieri a venit rândul primarilor şi funcţionarilor de la Motru şi Bumbeşti Jiu să dea explicaţii. Practic, fiecare unitate administrativ teritorială trebuie să facă dovada că terenurile care au fost folosite pentru implementarea proiectelor ţin de domeniul public. De la Motru au fost chemate la audieri patru persoane, însă numai primarul şi secretarul au dat până la urmă declaraţii. “Audierea a fost foarte scurtă, în 30 minute am terminat. Ne-au întrebat care este situaţia din punct de vedere juridic a terenurilor. Am arătat cu acte şi s-a demonstrat că la Motru nu sunt probleme legate de patrimoniu. A rămas ca noi să le trimitem documentele pe care ni le solicită, de care am făcut referire în declaraţii. Să le trimitem oficial”, a declarat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru.

Şi primarul de la Bumbeşti Jiu, Constantin Bobaru, dar şi fostul secretar al oraşului au trebuit să dea explicaţii în privinţa terenurilor. “S-au pus nişte întrebări cu privire de statutul juridic al activelor cu care s-a intrat pentru reabilitare-extindere infrastructură de apă şi canal. La noi nu sunt probleme. La Bumbeşti Jiu, activele care au intrat în program erau în domeniul public la data respectivă. N-am avut situaţii de exproprieri, a fost cu privire la amplasamentul staţiei de epurare şi la data când s-a intrat în program nu se cunoşteau amplasamente precise. Autoritatea locală, s-a angajat ca atunci când se va stabili amplasamentul, autoritatea să facă demersurile necesare pentru a achiziţiona terenul, lucru care s-a şi întâmplat”, a spus primarul din Bumbeşti Jiu.

DNA a început urmărirea penală

Cercetările procurorilor DNA au pornit de la o sesizare făcută de un cetăţean nemulţumit de faptul că nu a fost despăgubit când lucrările de realizare a reţelelor s-au făcut şi pe proprietatea sa. Direcţia Naţională Anticorupţie a demarat urmărirea penală în acest caz. “Dosarul se află în lucru la D.N.A.- Serviciul Teritorial Craiova (urmare a unei sesizări din oficiu), fiind începută urmărirea penală cu privire la faptă, dar nu faţă de vreo persoană”, se arată în comunicatul DNA.  

Din ADIA Gorj mai fac parte municipiul Târgu Jiu, dar şi oraşul Ţicleni. Rămâne de văzut dacă şi autorităţile locale de aici vor fi chemate la audieri de procurorii DNA.

Vizualizări: 210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: