DOCUMENT: Câţi angajaţi şi în ce condiţii sunt daţi afară de la CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia a înştiinţat sindicatele din minerit şi energie că intenţionează să dea afară 2.133 de angajaţi, de la 1 iunie 2015. Până la urmă, conducerea CE Oltenia va acorda şi salarii compensatorii cu sume brute între 3.000 de lei şi 20.000 de lei. Pe lista neagră sunt şi angajaţii detaşaţi, cefeliştii, TESA, personalul operativ, dar mai ales muncitori. La CE Oltenia lucrează în acest moment 18.424 de salariaţi. În adresa trimisă tuturor sindicatelor din companie, conducerea vorbeşte şi despre o restructurare a capacităţilor în sensul păstrării în funcţiune a unităţilor rentabile.

De la 1 iunie 2015 vor fi daţi afară de la CE Oltenia 2.133 de angajaţi. Deşi directorul general al companiei, Laurenţiu Ciurel, evita să dea plăţi compensatorii, până la urmă societatea va acorda sume cuprinse între 3.000 şi 20.000 de lei, sume mult mai mici faţă de ceea ce era prevăzut în vechiul Contract Colectiv de Muncă (CCM).

Lista neagră e gata

Complexul a stabilit şi câte persoane vor pleca şi din ce domenii de activitate. Astfel, vor fi concediaţi: 233 de salariaţi TESA, 56 operativi, 224 conducători formaţie de lucru şi 1.620 de muncitori. În total 2.133 de angajaţi de la CEO. Potrivit CE Oltenia vor fi desfiinţate mai multe posturi din companie, dar salariaţii primesc varianta de a lucra la Divizia de Pază condusă de Ion Răuţ. Dacă nu acceptă, atunci vor fi daţi afară. De asemenea, cei care au obţinut calificativul „nesatisfăcător“ la evaluarea anuală vor fi concediaţi. Dar, cele mai multe persoane disponibilizate sunt din rândul muncitorilor. Primii pe lista de concediaţi sunt angajaţii care îndeplinesc condiţii pentru ieşirea la pensie la limită de vârstă, la pensie cu limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare sau care pot fi pensionaţi anticipat. În plus, CE Oltenia va încheia raporturile de muncă cu salariaţii detaşaţi.

Salariaţii concediaţi vor beneficia de şomaj şi venit lunar de completare sau plăţi compensatorii. Plăţile compensatorii se vor acorda astfel: cei care mai au un an până la pensie primesc 3.400 de lei, cei care mai au doi ani până la pensie primesc 6.800 de lei. Cei care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare vor primi, în funcţie de vechime, între 3.400 de lei şi 20.400 de lei. Pentru un an vechime un angajat primeşte 3.400 de lei, între 1 şi 2 ani primeşte 6.800 de lei, pentru 2-3 ani vechime primeşte suma de 13.600 de lei, iar cei care au vechime mai mare de 3 ani vor primi 20.400 de lei, sume brute.

Managementul prost, cel mai bun argument

Conducerea complexului dă mai multe argumente care să susţină concedierea colectivă, cele mai multe fiind legate de piaţa de energie. Conducerea vorbeşte despre scăderea consumului de energie, reducerea preţului la energie, condiţii meteorologice nefavorabile, creşterea preţului certificatelor, creşterea capacităţilor de energie regenerabilă, legislaţie nefavorabilă, introducerea taxei pe stâlp, probleme cu exproprierile, lipsa unor contracte de energie încheiate pe bursă, scoaterea de pe piaţa reglementată, etc. Evoluţia companiei din 2012 şi până în prezent este extrem de bine explicată prin faptul că, potrivit conducerii, în 2014, ponderea producţiei de energie electrică a CE Oltenia în producţia Sistemului Energetic Naţional a ajuns la 21,5% faţă de 30,4% cât era în 2012. „Atât în anul 2013, cât şi în anul 2014 performanţa operaţională a CE Oltenia a fost afectată, aceasta fiind consecinţa mai multor factori interni şi externi“, mai spune CE Oltenia în adresă. În 2012 CEO a avut un profit operaţional de 44 de milioane de lei, în 2013 a avut un minus de 28 de milioane de lei, iar în 2014 directorul Ciurel spune că ar fi pe plus.  

Dar concedierea celor peste 2.000 de oameni nu se termină aici. Pe lângă aceste concedieri, CE Oltenia spune că va menţine în funcţiune capacităţile în funcţie de preţul de producţie, iar unităţile nerentabile vor intra în conservare sau vor fi închise. „CE Oltenia trebuie să parcurgă un amplu proces de restructurare atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din punct de vedere al numărului de personal, în urma căruia vor rămâne în funcţiune doar capacităţile de producţie cele mai eficiente, atât din zona de energie, cât şi din zona de minerit“, anunţă societatea.

ALTERNATIVĂ

Că CE Oltenia are nevoie de un plan de reorganizare, că sunt prea mulţi angajaţi pentru managementul practicat acum la companie, că sunt prea mulţi angajaţi pentru economia dezastruoasă de la nivelul ţării, este evident, însă la acest moment nu sunt soluţii alternativă pentru cei 2.000 de oameni care vor face din Gorj un judeţ şi mai sărac.

concedieri

Vizualizări: 212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: