Liderul SMEO se laudă: Am găsit soluția pentru reducerea vârstei de pensionare

Gabriel Căldărușe, liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, se laudă că a găsit cea mai bună soluție pentru reducerea vârstei de pensionare. Și asta fără ca economia companiei energetice să fie afectată. El a adăugat că există un act normativ care prevede o vârstă de pensioare redusă pentru altă categorie de angajați, iar documentul poate fi ajustat și pentru a aduce beneficii minerilor și energeticienilor din Gorj.

Liderul SMEO susține că legea ar putea fi adaptată și statutului minerilor și energeticienilor. Astfel, aceștia ar putea ieși mai devreme la pensie și astfel „s-ar rezolva problema în totalitate”. „Am găsit soluția viabilă care să nu implice nici economic, că am văzut 1001 și de argumente și de ordin economic, și de legalitate, ba toți, ba parțial, sau grupa cutare, ba grupa cealaltă. Am identificat o soluție care poate rezolva problema per total cu salariații din CE Oltenia în ceea ce privește vârsta de pensionare și cu trimitere la un act normativ, la o lege care a fost votată în 2021 pentru o altă categorie profesională, dar pe care o putem adapta și am rezolva problema în totalitate”, a declarat Gabriel Căldărușe, președintele SMEO.

El a adăugat că nici nu va trebui să plătească vreo contribuție din urmă compania energetică. Iar dacă se vor pensiona prea mulți salariați și rămâne fără oameni, ar putea angaja alte persoane cu contracte pe o perioadă determinată. Căldărușe susține că a discutat deja această propunere cu ministrul Energiei.

„Nu e vorba de a plăti din urmă contribuții. Din contră, ar avantaja și mai mult salariații CE Oltenia. Legea care deja există spune foarte clar 30 de ani stagiul de cotizare, dar numai 20 de ani în domeniu și am putea rezolva și problema generațiilor următoare. Am început discuțiile inclusiv cu domnul ministru pe această temă. Am identificat recent această oportunitate și am început discuțiile și cu alți parlamentari. Avem exemple. Nu de unde copia, dar avem de unde ne inspira. Pot fi angajate alte persoane pe perioadă determinată dacă vor pleca prea mulți oameni la pensie”, a mai spus Căldărușe, la Radio Infinit.

Căldărușe, alături de alți sindicaliști, se vor întâlni, marți, la ora 16, la București, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu. Peste 100 de angajați, în frunte cu liderul SMEO, au protestat, luni, în fața sediului companiei, și au anunțat că intră în greva foamei. Au renunțat însă la forma de protest la prânz. În paralel, în Piața Prefecturii, zeci de alți angajați au intrat în cea de-a opta săptămână de protest tot în ideea să fie modificată Legea Pensiilor astfel încât minerii și energeticienii să poată ieși la pensie mai devreme din cauza condițiilor grele în care lucrează.

Vizualizări: 6,474

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: