Doi morţi şi trei răniţi pe un drum acoperit cu zăpadă

Codul galben de ninsoare sub care s-a aflat ieri Gorjul nu s-a încheiat, din păcate, fără probleme la nivel de județ, un grav accident rutier fiind înregistrat pe raza comunei Plopșoru, unde cinci persoane ce mergeau la o înmormântare au fost implicate în nenorocirea respectivă. Două dintre ele și-au pierdut viața, una fiind chiar șoferul care a călcat prea mult pedala de accelerație pe o șosea acoperită cu zăpadă tocată.

Accidentul rutier s-a produs pe singurul drum european ce trece prin Gorj și care poartă numărul 79, la Sărdănești având loc nenorocirea. Mașina în care se aflau cei care mergeau la o înmormântare din sat a derapat la un moment dat și a intrat pe contrasens, izbindu-se violent de un camion care transporta băuturi răcoritoare. „Noi venirăm la înmormântare, dar de la înmormântare pe ei îi trimiseră să ia niște prosoape de la magazin, că mai trebuiau să dea de pomană. Aici li s-a învârtit mașina s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Eu când venii încoace, de acasă, pe drum trecu un greder, dar era cu lama pe sus, nu dădea zăpada la o parte. Vedeți cum e drumul, că e plin cu zăpadă”, s-a plâns Ion Guran, tatăl șoferului de 34 de ani decedat în accident.

Șoferul de pe autocamionul izbit de mașina venită de pe contrasens, o Skoda, a rămas fără cuvinte când s-a trezit în șanț cu autovehiculul. „El a început să derapeze, a intrat în mine, iar eu în șanț și s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Drumul e varză, de azi dimineață de la 7.00 de când am plecat din Craiova nu am văzut nicio sărăriță, nimic. E zăpadă și de asta a derapat și el”, a spus conducătorul auto.

Descarcerarea

Mai multe ambulanțe, inclusiv de la SMURD, dar și un echipaj de la descarcerare au pornit imediat spre locul accidentului, mai ales că se aflase prin apelul primit la 112 că în mașină sunt încarcerați și doi copii, printre care și un elev de 16 ani, care și-a și pierdut viața în cele din urmă. Pompierii sosiți în grabă de la Turceni au tăiat Skoda și au scos răniții afară, iar timp de 40 de minute medicii au făcut manevre de resuscitare, însă în zadar. „Este un accident cu cinci victime, dintre care doi pacienți erau în stop cardio-respirator în momentul sosirii noastre. S-au făcut manevre de resuscitare timp de 40 de minute, dar fără succes. Ceilalți răniți au fost transportați la spital”, a precizat unul dintre medicii de la Ambulanța Gorj sosiți la fața locului. Două femei rănite, aflate pe bancheta din spate, au fost trimise la spitalul din Turceni, în timp ce un minor aflat între ele a scăpat teafăr, neavând nevoie de vreo îngrijire medicală.

accident_sardanesti_2

Vina drumarilor sau a șoferului?

Drumarii au fost arătați cu degetul de toată lumea pentru zăpada de pe drum, considerată a fi cauza accidentului, însă polițiștii prezenți la fața locului spun că lucrurile nu stau chiar așa. Angajații de la drumuri și-ar fi făcut treaba, un utilaj de la deszăpezire trecând prin zonă chiar cu o jumătate de oră înainte de producerea accidentului, după cum arată GPS-ul cu care sunt dotate mașinile de acest gen. Șeful Poliției Rutiere Gorj, comisarul șef Dumitru Tatomir, a menționat că responsabilitatea pentru cele întâmplate o are șoferul decedat, care nu a adaptat viteza la condițiile de trafic, polițiștii cerându-le de fiecare dată conducătorilor auto să fie prudenți.

„Oricine poate să vadă că este un carosabil umed, cu zăpadă tocată, dar drumarilor nu li se poate reproșa ceva în acest moment și în condițiile acestea. Se vede că zăpada e tocată, ceea ce înseamnă că au aruncat cu material antiderapant. Conducătorul auto nu a înțeles că sunt condiții de iarnă și că trebuia să conducă mai cu atenție. Vreau să vă spun că la cinci kilometri de aici este un filtru de poliție care este în trafic tocmai pentru a le spune șoferilor că trebuie să meargă mai cu atenție”, a menționat Dumitru Tatomir.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: