Pădure defrişată într-o comună deja distrusă de alunecările de teren

Localnicii din comuna Roșia de Amaradia au intrat în panică după ce au văzut că din pădurile de pe raza localității se taie masiv material lemnos. Acum se exploatează un parchet din apropierea satului Seciurile, unde au fost în 2006 alunecările de teren în urma cărora zeci de locuințe au fost afectate.

În zona respectivă s-a rupt anul trecut şi drumul județean, din cauza alunecărilor de teren. Deși circulația a fost restricționată, pe acest tronson trec mereu mașini încărcate cu material lemnos. Sătenii din Roșia de Amaradia susțin că terenul alunecă în continuu în zonă, iar în condițiile în care s-a trecut și la defrișare se tem că localitatea va dispărea de pe hartă. „La noi este o zonă foarte periculoasă. Mereu sunt alunecări de teren. Casele crapă în continuu și noi plantăm anual salcâmi și pomi ca să mai stopăm acest fenomen. Ne-am trezit de ceva timp că la noi în comună nu că se taie material lemnos, se defrișează pur și simplu. Nu știm cine a dat aceste autorizații, pentru că dacă o să mai continuăm așa, comuna Roșia de Amaradia va dispărea curând de pe hartă. Nu e posibil să pui la pământ o bucată de pădure și să vinzi lemnul. Ca să nu mai zic de faptul că primarul se zbate să mențină circulația pe drumul județean măcar pe o bandă. După ce drumul s-a rupt, se trece cu mașini încărcate cu lemne fără să se țină cont de restricții. Până la urmă drumul se va rupe de tot”, a precizat un localnic din Roșia de Amaradia.

Primarul nu pare îngrijorat

Primarul din comuna Roșia de Amaradia susține că în zona unde se taie pădurea nu sunt alunecări de teren, iar firma respectivă care comercializează materialul lemnos are autorizație de exploatare a parchetului. „Știu că pădurarul din zona noastră, care aparține de Ocolul Polovragi, spunea că un perimetru forestier a fost scos la vânzare în totalitate. Nu știu cine l-a achiziționat și acum a început exploatarea și valorifică materialul lemnos. Au tăiat o suprafață din pădure din apropierea carierei.  Nu taie chiar din zona aceea, unde au mai fost alunecări de teren. Le aduc prin pădure, cred că de la 2 kilometri. Le încarcă acolo în camioane și pleacă cu ele”, a precizat Liviu Cotojman, primarul Comunei Roșia de Amaradia.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: