Domnica Trop, artista adoptată de gorjeni

Artistă născută în Isverna-Mehedinţi, Domnica Trop a fost adoptată şi de gorjeni după ce de anul trecut are o casă memorială la Muzeul de la Curtişoara. Povestea ei de viaţă, succesul de care s-a bucurat înainte de 1989 la radio şi televiziune, sunt tot atâtea subiecte împărtăşite telespectatorilor GORJ TV de Domnica Trop şi documentaristul Dorin Brozbă.

Are 74 de ani şi în spate o carieră cu multe reuşite, unele premiate înainte de 1989. Domnica Trop, deşi mai puţin cunoscută în prezent, a reuşit să fie cunooscută în toată ţara pentru cântecele din zona Olteniei pe care le-a descoperit. Are o casă memorială la Curtişoara şi un festival care îi poartă numele.

Iată ce povesteşte artista  telespectatorilor GORJ TV: „Am început să cânt pe la vârsta de 19 ani, la nunţi sau la horele satului. Am fost descoperită la vârsta de 27 de ani de către Maria Ciobanu şi Ion Dolănescu. Pe atunci, primar în Izverna era un văr de-al meu, Gheorghe Grigore. Acesta a organizat un spectacol la care a invitat pe Maria Ciobanu şi Ion Dolănescu.  După spectacol, primarul m-a recomandat celor doi iubiţi interpreţi. Acolo, pe loc, Ion Dolănescu m-a pus să cânt. Am interpretat trei melodii, iar la final mi-a spus că mă aşteaptă la Bucureşti să mă lanseze.”   Ca urmare a invitaţiei lui Ion Dolănescu, Domnica Trop a ajuns în Bucureşti pentru primele înregistrări audio.

 În urma acestei experienţe, Domnica Trop a ajuns să fie cunoscută în întreaga ţară fiind invitată la numeroase festivaluri şi concursuri. Repertoriul său specific zonei de munte şi vocea rar întâlnită au ajutat-o pe Domnica Trop să obţină numeroase premii printre care: Locul I pe ţară la Festivalul „Cântarea României” în 1979, Premiul Special pentru Autenticitate la Festivalul „Maria Tănase”, Trofeul Festivalului „Cantec Nou în Mehedinţi” şi multe alte premii şi diplome printre care şi Premiul National “Ethnos” obţinut în 1999.

Vizualizări: 404

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: