Donație de la Grupul CEZ pentru Muzeul Naţional 'Constantin Brâncuşi' din Târgu Jiu

Machetele 3D și panourile descriptive ale culelor finaliste, I. C. Davani1, Eftimie Nicolaescu2 si Cioabă Chintescu3, care au făcut obiectul celor 2 expoziții itinerante din Târgu Jiu și Craiova, din proiectul Cule în Lumină, au fost donate pentru a face parte din expoziția permanentă a Muzeului Naţional “Constantin Brâncuşi”.
 

„Donarea materialelor către Muzeului Naţional “Constantin Brâncuşi”, dar și recunoașterile primite în cadrul numeroaselor competiții, legitimează încă o dată eforturile noastre de a readuce culele în lumină. Ne bucurăm că aceste machete, parte a proiectului nostru prin care ne-am propus promovarea celor mai valoroase construcții ale Olteniei, vor putea fi vizitate în continuare în cadrul muzeului. Rămânem încrezători că și celelalte părți implicate încă de la început în proiect vor continua alături de noi misiunea de a integra drumul către cule, în circuitele turistice ale celor care bat drumurile Gorjului. Cât despre acțiunile care urmează, vom reveni cât de repede cu noutăți pentru că păstrăm în acest proiect o mare bucățică din sufletul nostru oltenesc, sau nu”, a declarat Ondrej Safar, Country Manager CEZ România.
 
”Mulțumim CEZ România pentru această donație! Suntem onorați de faptul că reprezentanții companiei care derulează proiectul ”Cule în Lumină”, pe care îl considerăm un pas important în salvarea de la uitare și ruinare a patrimoniului cultural, au ales să doneze instituției noastre machetele reprezentând 3 cule gorjenești, în pericol de dispariție. Aceste lucrări vor putea fi văzute în cadrul unei expoziții în incinta Muzeului Național ”Constantin Brâncuși”, legătura dintre ele și instituția noastră fiind tocmai elementele de arhitectură. Culele au fost sursă de inspirație pentru stilul neoromânesc, caracteristic și Casei ”Barbu Gănescu” – sediul Muzeului Național ”Constantin Brâncuși”. Această inițiativă a Grupului CEZ în România de a pune în lumină o valoroasă parte a istoriei noastre este o responsabilitate în plus, pentru noi toți, de a ne implica în salvarea patrimoniului cultural și arhitectural gorjenesc și de a include în circuitul turistic aceste obiective de o importanță majoră, mai ales pentru identitatea locală, dar și națională”, a transmis Denisa Șuță, Manager Muzeul Național ”Constantin Brâncuși”.


1  Cula I. C. Davani datează din prima jumătate a sec. XIX. Conform lui Iancu Atanasescu, casa este cunoscută sub numele de Ion C. Savoiu. În imediata ei apropiere există o bisericuță din lemn, astăzi închisă pentru cult, ctitorită în anul 1826. Ultimii proprietari au fost învățătorul I. C. Savoiu și soția sa, Teodora. 
 

2  Casa Culă Eftimie Nicolaescu este o locuință din secolul XIX, cu elemente fortificate, specifice perioadei. Aceasta poarta numele fostului proprietar, Eftimie Nicolaescu, locuitor al satului Runcurel, o localitate care în curând va fi istorie din cauza extinderii exploatărilor miniere din zonă, deoarece locuitorii au început sa fie relocatț din vatra satului.
 

3  Cula Cioabă Chintescu datează de la începutul sec. XIX, primul ctitor al culei fiind boiernașul Răducan Cioabă din Slivilești. În anul 2016 cula a fost cumpărată de la moștenitori de catre Consiliul Județean Gorj și dată în custodie Muzeului Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”, prilej cu care a fost refăcut acoperișul.
 

Galerie foto



Vizualizări: 518

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: