Dorin Taşcău este de acord cu reforma în învăţământ

Noua reformă din învăţământ a stârnit mari nemulţumiri şi în judeţul nostru motiv pentru care sindicatele din Gorj ameninţă cu redeschiderea grevei declanşată anul trecut dacă nu se va ajunge la nicio înţelegere. Reprezentanţii Sindicatului Liber din Învăţământ spun că noua reformă încalcă atât normele legale cât şi pe cele ale bunului simţ în timp ce unii directori consideră că este foarte bine primită.

Mii de elevi din judeţul nostru ar putea lua din nou vacanţă deşi, ieri a fost prima zi de şcoală după o vacanţă de iarnă prelungită şi asta pentru că profesorii, nemulţumiţi de noua reformă din învăţământ, ameninţă din nou cu greva. Nemulţumirea vine după ce reprezentanţii guvernului au publicat deja în monitorul oficial o ordonanţă prin care se impune reducerea numărului de profesori şi comasarea şcolilor cu elevi puţini, fără a consulta liderii federaţiilor sindicale. „Nu numai că au încălcat legea dar nici nu ne-au chemat la negocieri, liderii sindicali au aflat de această ordonanţă de la mass media iar marţi sunt chemaţi la minister la discuţii, în funcţie de rezultate luăm şi noi deciziile aici”, a declarat Florinela Ponta, preşedinta Sindicatului Liber din Învăţământ Târgu Jiu.

Profesorii sunt nemulţumiţi mai ales de faptul că nu numai că nu le acordă cei 6% din PIB prevăzuţi în lege şi acum mai vor să şi reducă numărul de profesori şi de şcoli dar şi neacordare unor drepturi prevăzute de legislaţie. „Este vorba de 15.000 de disponibilizări, vor să disponibilizeze în primul rând pensionarii şi suplinitorii fapt cu care noi nu suntem de acord pentru că suplinitorii nu sunt muncitori necalificaţi, au şi ei o calificare dar nu au avut şansa să prindă un loc de titular, cine o să predea în locul lor-”, a declarat Florinela Ponta.

Noua reformă, bine venită

Aceasta nu este nici pe departe şi părerea mai multor directori din Târgu Jiu care dimpotrivă sprijină reforma şi consideră că este inadmisibil să ai o şcoală cu 12 elevi şi 10 profesori. Dorin Taşcău, directorul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”, este unul dintre directorii pentru care reforma este absolut necesară. „De pe vremea când eram inspector şcolar general am fost adeptul comasării şcolilor cu un număr mic de elevi. În mod normal ar trebui făcute centre şcolare iar transportul elevilor să fie făcut cu microbuzele şcolare. Este dificil de realizat dar trebuie să se înceapă de undeva pentru că nu se mai pot finanţa astfel de şcoli”.

Chiar dacă comasarea şcolilor ar îmbunătăţi actul pedagogic şi ar aduce mari beneficii din punct de vedere financiar după cum afirmă Dorin Taşcău, acest proces nu este deloc pe placul sindicaliştilor care speră ca întâlnirea de marţi să le fie favorabilă. „Atitudinea noastră depinde de cei de la guvern pentru că noi nu am încheiat definitiv greva ci doar am suspendat-o”, a precizat Florinela Ponta.

Vizualizări: 266

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: