Dosarele la Prima Casă 2 se primesc mai târziu

Persoanele care doresc să contracteze un credit prin programul Prima Casă pot să-şi pregătească dosarele, dar băncile le vor finaliza cel mai probabil începând cu luna martie, pentru că încă se mai aşteaptă ultimele decizii din partea Fondului Naţional de Garantare a Creditului pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Care vor fi ultimele decizii aduse de FNGCIMM nu ştie încă nimeni, dar se vehiculează că se va modifica substanţial şi comisionul perceput de Fond, care era până în prezent de 0,37% pe an. Acesta se va negocia semestrial între Ministerul Finanţelor Publice şi Fond, fiind calculat la soldul finanţării.

Case doar cu certificate energetic

De asemenea, una dintre cele mai importante prevederi exclude casele fără certificat energetic din program, lucru care se va face odată cu intrarea directivei europene în vigoare, cel mai probabil în jurul datei de 30 martie. Singura dificultate în introducerea acestui certificat provine de la numărul redus de auditori care există în prezent. Certificatul energetic atestă consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat şi încadrează locuinţa într-o clasă energetică de la A la G. Astfel, posibilii cumpărători pot afla ce este mai convenabil pentru ei şi câtă energie se consumă anual pe metrul pătrat de spaţiu util, apartamentele cu eficienţă energetică ridicată fiind încadrate în clasa A, iar cele din G la polul opus. Conform informaţiilor oferite de reprezentanţii FNGCIMM, clasa A este echivalentul unui consum de până la 125 de kWh/mp/an, iar clasa G corespunde unui consum de peste 820 kWh/mp/an. Pentru a intra în posesia unui certificat energetic care este valabil timp de 10 ani, un proprietar poate plăti câteva sute de euro. Majoritatea locuinţelor din ţara noastră sunt încadrate în clasele de mijloc C şi D şi au consumuri pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat de peste 200 kWh/ mp/an. Pe de altă parte, locuinţele ANL ar putea fi cumpărate de chiriaşi doar dacă aceştia stau în ele de mai bine de un an. Locuinţele ANL sunt de trei ori mai ieftine decât celelalte. Pentru locuinţele noi, procedura de acordare a creditelor va fi asemănătoare cu cea a acor­dării unui credit obişnuit pentru construcţia de locuinţe, în care be­neficiarul primeşte banii eşalo­nat, în func­ţie de stadiul lucrărilor, pe baza documen­te­lor de execuţie. În general, cei interesaţi de achiziţia unei locuinţe finalizate sau nu, trebuie să ştie că perioada de creditare este de maxim 30 de ani, iar dobânda estimativă este de 4,91%. Astfel, totul diferă în funcţie de creditul pe care doresc să-l contracteze.


-credit de 40.000 de euro

Venit minim necesar: 2.700 lei/familie (două persoane)

Rata lunară: 213 euro.


-credit de 50.000 de euro

Venit minim necesar: 3.100 lei/familie (două persoane)

Rata lunară: 267 euro


-credit de 70.000 de euro

Venit minim necesar: 3.900 lei/familie (două persoane)

Rata lunară: 365 euro              

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: