Dosarul şpăgilor din Spitalul Judeţean se mută la DNA

Ancheta făcută săptămâna trecută pe marginea angajărilor din toamnă de la Spitalul Judeţean va ajunge zilele acestea în ograda Biroului Teritorial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dinspre care oricum nu se mai prea aude nimic. Procurorul Emil Moţa va fi nevoit să-şi decline competenţa, lucru care se va întâmpla în condiţiile în care toate cele trei femei reţinute pentru câte 24 de ore au fost lăsate apoi libere după ce şi-au recunoscut faptele, adică au spus la cine a ajuns şpaga de la concursuri.

Şefa Biroului Resurse Umane din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, Rozalia Nadiana Olariu, era ultima persoană reţinută pentru 24 de ore în acest dosar, dar sfârşitul de săptămână şi l-a petrecut şi ea acasă, lângă cei dragi, care au aşteptat-o cu orele în faţa Parchetului Judeţean, în speranţa că va fi lăsată liberă. Femeia a dormit o noapte în arestul IPJ Gorj, iar vineri, când a fost reaudiată de procurorul Emil Moţa, şi-a dat seama că riscă să doarmă ani buni în spatele gratiilor dacă nu spune ce ştie despre concursurile aranjate. E mai mult ca sigur că Olariu a spus dacă, la rândul său, dădea banii mai departe, aşa cum au procedat subalternele de la care ea primea diferite sume pentru a asigura câştigarea unui concurs. După ce a fost audiată ore în şir, Olariu a ieşit din sediul Parchetului plângând, dar fără să facă vreo declaraţie cu privire la acuzaţiile ce-i sunt aduse, nici avocata sa nefăcând vreun comentariu.

Trei reţineri, nicio arestare după o săptămână de anchete

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a precizat într-un comunicat de presă că şefa Biroului de Resurse Umane este acuzată că a luat mită de la persoane care au fost angajate pe posturi de infirmier, brancardier, asistent medical şi îngrijitor la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Altfel spus, şpăgile sunt multe şi nu sunt deloc mici, suma cotizată pentru un astfel de post fiind de cel puţin 10.000 de lei. La cine au ajuns banii vom afla cel mai probabil în zilele următoare. Rozalia Nadiana Olariu a fost pusă în libertate, vineri, dar are interdicţie de a părăsi localitatea de domiciliu în următoarele 29 de zile.

Ea este cea de-a treia femeie reţinută şi lăsată în libertate în acest dosar, joi alte două salariate ale spitalului, o infirmieră şi o asistentă şefă, fiind lăsate să meargă acasă după 24 de ore petrecute în arestul IPJ Gorj, ambele recunoscându-şi faptele şi declarând că au dat bani către Olariu pentru promovarea examenului de angajare. În acest dosar au mai fost audiate, în stare de libertate, ca martori, şi alte persoane care lucrează în fosta sau actuala conducere a spitalului, fostul director Vasile Stănculete fiind şi el audiat, joi, ca martor, pe parcursul câtorva ore. El a menţionat că nu ştia nimic despre sumele oferite la angajare, precizând că cei care au încălcat legea să fie traşi la răspundere pentru faptele lor.

Concursuri suspendate

În cursul lunii februarie, Spitalul Judeţean trebuia să organizeze noi concursuri pentru angajarea de personal, dar noul manager privat al unităţii sanitare a anunţat că acestea sunt suspendate până când lucrurile vor fi pe deplin clarificate. Până atunci acesta trebuie să reorganizeze cel puţin Biroul Resurse Umane, pentru a reuşi să elimine orice suspiciune ce ar putea plana de acum încolo pe marginea viitoarelor concursuri şi a corectitudinii desfăşurării acestora.

Declinare de competenţă

Surse judiciare susţin că în următoarele zile Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj îşi va declina competenţa pentru soluţionarea acestui dosar în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Sursele respective menţionează că în dosar ar urma să fie cercetate persoane care deţin funcţii publice pentru care Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj nu are competenţa efectuării unor astfel de anchete. Cea mai importantă persoană pentru care Emil Moţa nu ar avea competenţa continuării anchetei ar fi directorul Vasile Stănculete, dar acesta tocmai a fost audiat ca martor, la final declarând că pleacă cu un gust amar după ce a aflat şi el ce s-a întâmplat la aceste concursuri. Şi, atunci, se naşte fireasca întrebare, cine este „regele” de pe tabla de şah, sau „regina”, după caz, cel sau cea la care ar fi ajuns mare parte din şpăgile date la angajare?

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: