Dosarul „Steriletul”, din nou la Înalta Curte

Instanța supremă din România va judeca din nou faimosul dosar al steriletelor vândute de o firmă din Târgu Jiu la suprapreț Ministerului Sănătății, asta după ce Curtea de Apel București i-a găsit în iarnă nevinovați pe toți inculpații trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție. Medicul gorjean Cristinel Spiridon Vodislav este pe lista inculpaților respectivi, ultima sentință din acest dosar confirmând achitarea sa.

Sentința de achitare a fost dată pe 31 ianuarie, cu o zi înainte de a intra în vigoare Noul Cod Penal, Vodislav fiind acuzat și achitat pentru dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani și instigare la uzul de fals al unui înscris oficial, în forma participației improprii, precum și instigarea neurmată de executare la mărturia mincinoasă.

Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca dosarul respectiv la începutul lui septembrie, la aproape 7 ani de când DNA a trimis rechizitoriul spre judecată, procurorii anticorupție fiind cei care au cerut și acum continuarea procesului. Inculpații din acest dosar sunt, pe lângă medicul gorjean, Virgil Remus Baciu, fost consilier personal pe probleme de control al fostului ministru al sănătăţii Daniela Bartoş, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, Daiana Elena Druță (fostă Niculescu), medic primar la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino” Bucureşti, acuzată desăvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave și Adriana Ileana Deac, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani.

Curtea de Apel București i-a mai achitat o dată pe inculpați de acuzațiile ce le-au fost aduse, Înalta Curte fiind cea care a dispus rejudecarea dosarului la aceeași instanță, magistrații menținându-și decizia anterioară.

ACUZAŢII

Procurorii DNA spun că medicul gorjean i-ar fi mituit pe Baciu și Druță pentru a cumpăra de la el, în ianuarie 2003, deci acum mai bine de 11 ani, sterilete de care Ministerul Sănătății avea mare nevoie, dar care au fost achiziționate la prețuri mai mari de câteva zeci de ori decât cele ale pieței, prejudiciul estimat de anchetatori fiind de 178.000 de dolari americani.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: