Două miliarde pentru proiectele de mediu

Autorităţile locale din judeţul Gorj se pot gândi serios în acest an la depunerea proiectelor de mediu pentru că bugetul de care va dispune în acest an Administraţia Fondului de Mediu (AFM) va fi de aproape două miliarde de lei noi.

Proiectele de mediu sunt extrem de variate. Cei care doresc să achiziţioneze o maşină nouă pot să se înscrie în programul Rabla, care are alocat pentru 2010 un buget de 228 milioane lei, din care vor fi subvenţionate parţial 60.000 maşini noi. Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2010 aduce elemente de noutate precum introducerea tichetului valoric de 3.800 lei, includerea în program a persoanelor juridice dar şi faptul că o persoană fizică poate folosi până la 3 tichete valorice pentru a cumpără o maşină nouă. Spre deosebire de anii trecuţi, programul se va desfăşura într-o singură etapă şi va fi nelimitat pentru persoanele fizice, în timp ce pentru persoanele juridice, a fost stabilită o limită de 200.000 de euro.

Totodată, o altă noutate din acest an constă în demararea programului Rabla pentru tractoare, după data de 20 martie, care are drept scop îmbunătăţirea calităţii mediului şi creşterea productivităţii în agricultură, prin înnoirea parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate. Prima de casare acordată va fi de 17.000 lei, dar nu va depăşi mai mult de jumătate din valoarea unui tractor nou în cazul persoanelor fizice şi 40 la sută în cazul persoanelor juridice.

Bani şi pentru realizarea de parcuri

De asemenea, din bugetul AFM pentru 2010 vor mai fi finanţate construcţiile de parcuri sau de piste pentru biciclişti sau amenajarea de staţii de epurare şi canalizări. Mai mult, 310 milioane lei vor fi alocaţi programului Casa Verde, care urmăreşte înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, iar alţi 50 de milioane lei programului de stimulare a producerii de energie din surse regenerabile.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: