Două afaceri ale CE Oltenia, trimise de Dăncilă la Parchet

Corpul de control al premierului Dăncilă a dat publicității bilanțul pe 2018. Au fost finalizate 32 de acțiuni de control, dintre care 14 au fost trimise la organele abilitate în vederea cercetării penale. Două dintre cauzele trimise la procurori vizează Complexul Energetic Oltenia, pentru două tranzacții din perioada în care compania era condusă de Laurențiu Ciurel.

O primă cauză se referă la încheierea de către CEO a unui contract de transfer al activului Unităţii Miniere de Carieră Berbeşti către societatea Centrala Electrică de Termoficare Govora SA Râmnicu Vâlcea. A doua speță se referă la achiziționarea grupurilor pe gaze de la Chișcani, Brăila.

Transferul carierei Berbeşti de la CE Oltenia la CET Govora a fost semnat în martie 2015, iar CET Govora trebuia să plătească 184 de milioane de lei în 10 tranşe anuale, până în 2024. Societatea din Vîlcea nu și-a respectat obligațiile. Anul trecut, CET Govora - aflată în insolvență - a propus un plan de reorganizare care prevede ştergerea tuturor creanţelor chirografare. Complexul Energetic Oltenia şi-ar lua adio de la zeci de milioane de euro. 

Complexul Energetic Oltenia a pierdut zeci de milioane de lei și prin preluarea grupurilor de la Brăila, operaţiune justificată de conducerea de atunci prin faptul că recuperarea creanţelor în valoare de 28 de milioane de lei pe care le avea asupra Termoelectrica era imposibilă altfel. În final, CEO a şters creanţele, 28 de milioane de lei și a mai plătit 8 milioane de lei în plus. O afacere din care compania gorjeană nu a avut decât de pierdut, pentru că grupurile pe gaze nu au funcționat niciodată, societatea cheltuind însă din 2014 încoace zeci de milioane de lei cu salariile angajaților de acolo, paza și conservarea patrimoniului.

Trimiterea celor două cauze la Parchet nu însemnă nimic, câtă vreme procurorii au mai fost sesizați în cauze. Ciurel spunea încă din februarie 2016 că are dosare penale pentru cele două spețe. “Mi s-a deschis dosar penal pentru că am dat Berbeştiul, dosar penal pentru că am luat Brăila, pentru că am nişte contracte cu unii angajaţi mai avantajoase, mai greu de spart, pentru vânzare de energie sub cost. Vreo 6-7”, spunea Ciurel. Asta după ce Corpul de control al premierului de atunci, Dacian Cioloș, a sesizat organele de cercetare penală și nu s-a întâmplat nimic. Ar mai fi de menționat că tranzacțiile trimise la procurori au fost făcute prin notariatul soției lui Dănuț Volintiru, unul din șefii DNA.

Galerie foto



Vizualizări: 4,198

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: