Două pachete de ţigări, taxa de asfalt la Albeni

Taxele aberante apar ca ciupercile după ploaie în judeţul Gorj. Aşa se face că mai nou în localitatea Albeni cetăţenii trebuie să achite taxa de asfalt. Valoarea acesteia este de 28 lei pentru cetăţeni şi 50 lei pentru societăţile comerciale şi a fost impusă prin hotărâre de consiliul local. Prefectura Gorj crede că această taxă este legală iar primarul Cornea crede că cetăţenii ar putea să renunţe să cumpere...două pachete de ţigări.

Primăria Albeni a finalizat un drum de patru kilometri, iar acum cere bani oamenilor pentru plata lucrărilor. Drumul a fost realizat prin fonduri europene, contribuţia locală fiind de 10%, dintre care 2% plătiţi de cetăţeni.

Primarul localităţii, Dumitru Cornea, a explicat la Radio Infinit că pentru a câştiga proiectul primăria a contribuit iniţial cu toată suma de 10%, iar acum a trecut la colectarea celor 2% de la cetăţeni. „Este contribuţia cetăţenilor conform acordului de grant cu Banca Mondială. Şi la fondurile europene se percepe aşa ceva. Avem o contribuţie proprie de 10% din valoarea grantului, din care 8% o plătim noi, ca primărie, şi 2% populaţia şi am trecut la încasarea acestei contribuţii”, spune Dumitru Cornea. Pentru că această taxă era necesară pentru a obţine fondurile de grant, primarul o consideră perfect legală. „Aşa este, aşa sunt fondurile de grant la multe programe europene. Este posibil să faci această contribuţie în muncă, la unele în muncă şi financiar şi la altele numai financiar. N-ai ce-i face. La patru kilometri de drum să plăteşti aproape două pachete de ţigări pentru fiecare gospodărie eu zic că nu e mult”, mai menţionează primarul.

Primăria Albeni, vizitată de Curtea de Conturi

Primăria din Albeni a fost călcată şi de Curtea de Conturi. „În urma controlului Curţii de Conturi s-au găsit deficienţe pentru că noi am plătit toată suma de 10% din bugetul local pentru că dacă stăteam să colectăm cei 2% din pierdeam programul. Se demarează greu, nu poţi să iei toată suma, cetăţenii plătesc şi ei în tranşe această sumă şi pierdeam acordul de grant. Era un dezastru”, afirmă Dumitru Cornea. Taxa este cercetată şi de juriştii prefecturii, însă se pare că este una legală. „Acei 28 de lei pe gospodărie la persoane fizice şi 50 lei la persoane juridice trebuiau achitate atunci când a fost derulat proiectul. Curtea de conturi a făcut un control la Albeni şi pentru acel procent de 2%, pe care primăria l-a achitat din bugetul propriu a rămas să se dea o hotărâre prin care să se poată recupera acea sumă şi de aceea s-a dat acea hotărâre de consiliu local”, explică Marcel Romanescu, subprefectul Judeţului Gorj.

Localitatea şi taxa

Taxa de asfalt de la Albeni se poate alătura cu brio celorlalte taxe de la nivelul judeţului Gorj născocite de primari pentru a băga mâna în buzunarele cetăţenilor. Se poate enumera aici taxa de intrare în staţiunea Săcelu, care valorează 25 lei şi care poate fi brevetată de primarul Ion Voica. Nu la mare depărtare se află şi taxa de pod de la Pleşa, care valorează tot 25 de lei şi care ar trebui plătită de autoturismele de mare tonaj care tranzitează zona respectivă. Cei cu ideea nu sunt alţii decât aleşii locali ai oraşului Bumbeşti Jiu.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: