Două variante pentru refacerea terenurilor de la Cariera Ruget

Complexul Energetic Oltenia a iniţiat demersurile pentru refacerea terenurilor afectate de minerit pe raza localităţii Roşia de Amaradia. O echipă de proiectanţi de la Craiova, contractaţi de companie, a discutat pe această temă cu autorităţile locale, iar în urma discuţiilor au rezultat două posibilele variante. „Sper să nu fie un pansament pentru sufletul meu şi al cetăţeanului şi să rămână la nivel de hârtii”, a spus primarul Liviu Cotojman.

Trei proiectanţi de la Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere din Craiova şi un reprezentant al CE Oltenia au fost prezenţi miercuri la Roşia de Amaradia, pentru a găsi soluţii în vederea refacerii terenurilor exploatate în trecut de Cariera Ruget. Autorităţile locale au insistat ca şefii companiei energetice să plătească uzufructul celor 80 de proprietari de terenuri din Ruget şi Seciurile, sume neacordate în ultimii trei ani.

Proiectanţii au venit în faţa autorităţilor cu trei variante de lucru pentru rezolvarea problemei. Una dintre propunerile făcute de proiectaţi a fost ca CE Oltenia să cumpere terenurile de la cetăţeni, dar autorităţile locale nu agreează această idee, considerând că în acest fel zona nu va fi amenajată. În urma consultărilor, a rămas ca proiectanţii de la Craiova să prezinte două propuneri. „Acum se face studiul de fezabilitate în vederea proiectului. Au termen ca până la sfârşitul lunii noiembrie, cel târziu în 5 decembrie, să pună la dispoziţia CE Oltenia studiul privind lucrările care ar trebui făcute la nivelul comunei Roşia de Amaradia, în zona rămasă în urma excavării”, a declarat primarul Liviu Cotojman.

Una dintre variante prevede nivelarea terenurilor şi redarea lor în circuitul agricol, iar acest lucru ar presupune ca un deal din apropierea satului Ruget să fie netezit, iar pământul rezultat să fie transportat în groapa remanentă, care se întinde pe 100 de hectare. Afectate vor fi 300 de hectare, spun autorităţile locale, iar lucrările ar consta în dislocarea a 6 milioane metri cubi de pământ în jurul gropii.

Cea de-a doua variantă luată în discuţie presupune aducerea sterilului în groapa remanentă, pe benzile transportoare, din perimetrul pentru care CE Oltenia deţine licenţă şi unde există zăcăminte importante de cărbune. „Cheltuielile pentru astfel de lucrări sunt undeva la 14 milioane de lei. Nu ştiu dacă îşi permite compania să aloce banii aceştia pentru închidere, ecologizare şi amenajare teren, având în vedere că este prima carieră din Gorj care ar beneficia de aceste lucrări. Sper să nu fie un pansament pentru sufletul meu şi al cetăţeanului şi să rămână la nivel de hârtii. În timp, desfăşurarea unor astfel de lucrări ar însemna între 4 şi 6 ani”, a explicat primarul din Roşia de Amaradia.

Vizualizări: 486

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: