Dreptate pentru Runcurel. Justiția crește de 12 ori prețul exproprierilor

Tribunalul Gorj a decis ca un localnic din Runcurel, județul Gorj, expropriat de Complexul Energetic Oltenia pentru cauză de utilitate publică, să primească despăgubiri de 12 ori mai mari decât cele stabilite de stat. Astfel, Nicolae Turturea trebuie să încaseze 792.088,31 lei, nu 65.796 lei cât stabilise comisia de specialitate. Ecologiștii de la Greenpeace au dus anul trecut o campanie de conștientizare a locuitorilor din această zonă, cerând despăgubiri corecte, campania având numele „Dreptate pentru Runcurel”.

Potrivit hotărârii judecătorești, Nicolae Turturea a cerut obligarea societății CE Oltenia să plătească atât terenul, cât și reînființarea plantațiilor de pomi fructiferi existenți și lucrările de întreținere până la reintrarea pe rod a acestora. De asemenea, a cerut despăgubiri pentru construcțiile situate pe terenul expropriat, de care hotărârea de guvern nu a ținut cont.

Vor fi sute de exproprieri

Complexul Energetic Oltenia a publicat pe site 115 hotărâri de stabilire a despăgubirilor pentru ,,Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”. Alte sute de exproprieri vor fi făcute pentru extinderea altor cariere miniere. Cuantumul despăgubirilor a fost stabilit prin hotărâre de guvern, iar în baza acesteia este dată hotărârea comisiei formate de reprezentanți ai CEO și specialiști din primării.

Hotărârea de guvern stabilea valori între 4 și 5,2 lei/mp, considerate derizorii de proprietarii de teren. Turturea a arătat instanței că terenul lui în suprafață de 14.202 mp trebuia prins la categoria livezi. Pe terenul expropriat sunt plantați 1.202 pomi fructiferi din  care: 543 pruni, 378 corcoduși, 26 gutui, 5 meri, 4 cireși, 3 peri şi 243 de nuci, toți având o vârstă de peste 10 ani. Mai mult, cetățeanul are pe teren patru fântâni, pătul, cotețe și alte anexe, cu o suprafață totală de 2.077 mp.

Bărbatul a cerut despăgubiri care  constau în contravaloarea producției agricole pe anul în curs pentru culturile şi pomii fructiferi existenți pe terenurile expropriate, precum şi contravaloarea reînființării plantațiilor de pomi fructiferi existenți pe terenurile expropriate şi a lucrărilor de întreținere până la reintrarea pe rod a acestora.

Bărbatul își negociase bunurile în 2013 cu compania, când a cerut și angajarea unui copil, dar înțelegerea nu a fost respectată de companie. Anul trecut, CEO și-a retras oferta financiară făcută anterior.

Experții au evaluat țuica, nu prunele!

Complexul Energetic Oltenia a considerat expertiza subiectivă, prin faptul că valoarea producției a fost raportată la țuica obținută din prunele și corcodușele adunate, nu la fructe. „Prin raportul de expertiză nu s-a determinat care este prețul prunelor şi corcodușelor, experții apreciind valoarea produsului ce se obține prin prelucrarea fructelor menționate, ceea ce este un exemplu clar de subiectivism al experților”, a arătat CEO la proces.

Judecătorii au luat în considerare expertiza, care a arătat că „plantația de pomi fructiferi situată pe terenul reclamantului este în majoritate constituită din pruni comuni din soiuri indigeni pruni și corcoduși a căror destinație este prelucrarea sub formă de produse distilate, respectiv țuică și nu sunt destinate consumului în stare proaspătă sau a prelucrării sub alte forme compoturi gemuri dulcețuri etc”.

Și construcțiile aflate pe teren au fost evaluate în funcție de cât costă reconstruirea lor. În concluzie, Tribunalul Gorj a stabilit despăgubiri de 792.088,31 lei, plus plata de către CEO a cheltuielilor cu experții și avocații, care depășesc 14.000 de lei. Decizia este cu apel.

Vizualizări: 4,658

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: