DSP Gorj le răspunde medicilor nemulțumiți. De ce a dat aviz negativ!

Direcția de Sănătate Publică Gorj a răspuns miercuri acuzațiilor lansate în spațiul public de medicul chirurg Valentin Neagu, care s-a plâns de faptul că sala de operații de la etajul III al blocului operator a fost stabilită de conducere pentru pacientii suspecti sau confirmati cu Covid-19, deși medicii amenajaseră din proprie inițiativă un astfel de spațiu la parter.

DSP Gorj a explicat într-un comunicat de ce nu a putut autoriza acel spațiu. „În data de 23 martie 2020, Spitalul Județean Târgu Jiu a depus la DSP Gorj primul dosar privind modificarea de structură a spitalului, în contextul epidemiologic actual, infecția cu COVID-19. În urma analizei dosarului, s-a constatat că documentația era incompletă, iar memoriul tehnic nu cuprindea în mod explicit structura existentă și structura propusă, fiind o neconcordanță între numărul de paturi existente și numărul de paturi propuse“, arată sursa menționată.

Două zile mai târziu a fost depus un alt dosar. „În data de 25 martie 2020, s-a depus al doilea dosar în care modificarea de structură cuprindea relocări de secții (Dermatologie și Oncologie), precum și avizarea sălii de operație (la parterul locației Tudor Vladimirescu), dintr-o structură de spitalizare de zi. În urma deplasării la fața locului, s-a stabilit că locația propusă pentru sala de operație nu corespunde normelor aprobate de Ordinul Ministrului Sănătății nr. 914/2006, neexistând circuite funcționale: spălător, spații depozitare materiale sterile, etc“, explică DSP Gorj.

Pe cale de consecință, a fost dat aviz negativ. „De asemenea, s-a acordat asistență de specialitate privind amplasamentul și structura corectă a sălii de operație și așteptăm depunerea unui nou dosar. Menționăm că amplasamentul, structura și dotarea sălii de operație, propusă inițial, a fost făcută fără o consultare prealabilă a Direcției de Sănătate Publică Gorj“, mai arată sursa citată.

Medicul Valentin Neagu susținea că sunt respectate o serie de norme: “A fost realizata alimentarea cu oxigen a salii de operatii, a două saloane de ATI, dotarea cu ventilatoare a patru paturi ATI, masa de operatii, lampa de operatii, aparat de anestezie, camera decontaminare cu trei compartimente unde se poate dezbraca in siguranta personalul de costumul de protectie, se poate face dus si apoi se poate imbraca echipamentul obisnuit de spital, cale directa spre exterior de evacuare a deseurilor contaminate, incapere de sterilizare cu pupinel destinat sterilizarii instrumentarului chirurgical metalic, campuri operatorii si halate chirurgicale sterile, de hartie, solutii dezinfectante, nebulizator de sterilizare a incaperii, camera pentru personal, etc”.

Până la o decizie finală, DSP Gorj le transmite medicilor chirurgi să aibă în vedere că „În fiecare secție de spitalizare se desemnează o sub-zonă septică care la nevoie să permită izolarea și cohortarea pacienților contagioși și dependenți de echipamentele secției sau imunodeficienți, cu respectarea precauțiilor de izolare“.

Vizualizări: 2,728

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: