Dumitru Gheorghe, doljeanul care câştigă bani din agricultura gorjeană

Un doljean din comuna Giubega face agricultură performantă în Târgu Jiu, în Cartierul Vărsături. Dumitru Gheorghe a învăţat încă din copilărie să cultive legume. După căsătorie s-a stabilit în Gorj şi a pus bazele unei afaceri, asociindu-se cu un prieten. Deşi iniţial şi-au făcut doar un solar de 250 mp, acum cultivă cu legume o suprafaţă de 40 de ari. Ba mai mult, au achiziţionat utilaje agricole de ultimă generaţie şi au pus în funcţiune o maşină care însămânţează 8000 de seminţe pe oră. Dacă vreţi să le vedeţi solariile şi tehnologia, urmăriţi sâmbătă emisiunea “Ora de agricultură”, la Gorj Tv, începând cu ora 10.00.

Dumitru Gheorghe este de profesie inginer agronom şi de mai bine de 15 ani se ocupă de cultivarea legumelor. Doljean de origine, din comuna Giubega, acesta s-a deprins cu agricultura încă din copilărie. După căsătorie s-a stabilit în Gorj şi a pus bazele unei afaceri împreună cu un prieten. “Fiind din Dolj am copilărit în mijlocul unui bazin legumicol renumit. Încă din copilărie petreceam foarte mult timp în grădină. M-am stabilit în Gorj după căsătorie. Aici am avut ocazia să-l cunosc pe Vasile Drăgoescu, un prieten cu care am pornit o afacere în agricultură. Am văzut că în Gorj era o diferenţă mare faţă de Dolj. Oamenii cultivau legume fără să ştie cum. De exemplu, am întâlnit cazuri în care într-un cuib puneau câte două fire de răsaduri, spunând că dacă nu se prinde unul cu siguranţă se va prinde celălalt. În Dolj nu este această concepţie, iar concurenţa este foarte mare”, a declarat Dumitru Gheorghe.

Maşină care însămânţează 8000 de seminţe/oră

Dacă iniţial, şi-au început afacerea cu un solar de 250 mp, acum cultivă cu legume circa 40 de ari şi obţin tone de kilograme de roşii şi castraveţi.     Ba chiar deţin utilaje agricole de ultima generaţie care scutesc munca oamenilor şi economisesc timp. Astfel cu ajutorul unei maşini, în valoarea de 5000 de euro, însămânţează 8000 de seminţe/oră. “ Avem în jur de 40.000-50.000 de fire de răsaduri. Roşiile deja au flori şi fructe şi sperăm ca în jurul datei de 10 iunie să ieşim deja pe piaţă cu legume. De regulă, în prima cultură face aproximativ 5-6 tone de roşii şi cam 8-10 tone de castraveţi. Mai avem: ardei gras, fasole, vinete, dovlecei şi varză. Am investit foarte mulţi bani în modernizarea solariilor şi achiziţionarea maşinilor şi utilajelor agricole. Astfel, am cumpărat, din Italia, cu 5000 de euro o maşină semiautomată care însămânţează câte 8.000 de seminţe/oră. Funcţionează pe bază de aer, iar duzele se schimbă în funcţie de mărimea seminţelor”, a mai precizat Dumitru Gheorghe.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: