Dumnezeu există, dar proștii nu pot spera să-l descopere vreodată

E greu să crezi toate prostiile din Biblie. Cineva cu o poziție cât de cât importantă în creștinătate ar trebui să aibă curajul s-o recunoască: Biblia e depășită. Pe undeva e firesc, ținând cont de vechimea ei. Chiar și cei mai mari habotnici trebuie să admită că societatea e într-o continuă transformare și e greu să susții că vorbim de involuție, ținând cont de toate progresele tehnologice și mentale. Nu poți să promovezi ceva (chiar ceva atât de vandabil precum creștinismul) oamenilor inteligenți cu ajutorul unei cărți care mustește de sclavie, crime și sfidări ale legilor fizicii. Iisus, în schimb, era foarte șmecher. Habar n-am dacă a fost fiul lui Dumnezeu sau nu, nici măcar dacă chiar a comis vreo minune. Dar faptul că a convins atâția oameni îl face un tip extrem de inteligent, mai inteligent decât oricare dintre noi.

Pe de altă parte, ca să mă întorc la viziunea agnostică cu care v-am obișnuit (poate chiar exasperat), toată treaba asta cu religia și efectele ei benefice sunt o chestiune de bun-simț. Dacă Dumnezeu ar da chiar și cel mai mic semn că există (nu mai zic, dacă ar urla tare din ceruri la noi), atunci cu siguranță că a doua zi am fi toți la coadă la biserici. Dar nu trebuie să mergem până acolo. Lumea ar fi mult mai credincioasă dacă ceva mult mai simplu s-ar întâmpla: dacă rugăciunile ar avea efect. Dar n-au. Chiar n-au. Faptul că anumite lucruri se întâmplă sau nu și, complet aleator, pentru unele ne-am și rugat înainte, nu înseamnă că tot gestul ăsta ușor umilitor de penitență ajută. Dacă ar ajuta, ne-am ruga cu toții pentru orice. Dacă un coleg ar veni și mi-ar spune că s-a rugat neîntrerupt 20 de ore și a primit o casă pe malul lacului, de exemplu, sigur aș încerca. Nu cred că aș reuși să mă rog din prima 20 de ore, așa, fără antrenament, dar măcar de-o garsonieră cred că tot m-aș descurca.

Dar nu iese. Rugăciunile nu au efect, Iisus nu o să se întoarcă niciodată pe Pământ, iar Dumnezeu nu există în forma în care și-l imaginează scriitorii S.F. ai creștinismului. Ceva poate exista și, cel mai probabil, chiar există. Doar că pentru a înțelege și a descoperi acel ceva trebuie să fii mult mai deștept și mai bine pregătit decât sunt oamenii care duminica umplu bisericile.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: