Ecologiştii, la dezbaterile pentru continuarea lucrărilor în cariere

CE Oltenia nu va obţine cu uşurinţă acordurile de mediu pentru continuarea lucrărilor în carierele miniere. Săptămâna trecută au avut loc mai multe dezbateri organizate pe seama rapoartelor realizate de companie asupra impactului asupra mediului odată cu continuarea activităţii în unităţile miniere. Dezbaterile au avut loc în localităţile afectate de minerit, prezenţi la discuţii fiind reprezentanţii autorităţilor locale, cetăţeni, iar în unele situaţii chiar şi ecologiştii de la Bankwatch România, care au sesizat anumite probleme referitoare la aceste rapoarte, lucruri la care CE Oltenia va trebui să aducă lămuriri.

Prima dezbatere pe seama continuării lucrărilor miniere în carierele CE Oltenia a avut loc la Fărcăşeşti, la primărie, în data de 19 august, pentru cariera Roşia. Şi la primăria Câlnic a avut loc o dezbatere în data de 20 august, discuţiile fiind pentru perimetrele Tismana II şi Tismana I. Pentru continuarea lucrărilor la cariera Pinoasa discuţiile au avut loc luni, 24 august, la Negomir, asta după ce au fost organizate întâlniri şi la Câlnic şi Fărcăşeşti, tot pentru această carieră.

La dezbaterea de la Câlnic a luat parte şi directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, Nicolae Giorgi, care a luat act de nemulţumirile reprezentanţilor asociaţiei Bankwatch România. "Am primit din partea unui ONG, respectiv Bankwatch, comentarii referitoare la rapoartele de evaluare realizate de CE Oltenia printr-o firmă autorizată, care sunt deja pe site-ul agenţiei. Au parcurs rapoartele şi fac câteva precizări în sensul în care spun că nu există o evaluare a activităţilor şi a impactului detaliat pe impactul tăierii pădurii asupra calităţii aerului din zonă, impactul asupra schimbărilor climatice generat de extracţia şi arderea cărbunelui în toate carierele în sensul de a fi tratat un impact cumulat şi nu sunt prevăzute nici evaluarea activităţii existente, respectiv a depozitelor de cărbune existente şi nu au descris nici impactul generat de arderea cărbunelui în centrală. Aici este o problemă efectiv de interpretare", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

De altfel, reprezentanţii asociaţiei non-guvernamentale au spus că expertul care a realizat studiile este o companie cu acelaşi acţionar ca şi beneficiarul, considerând astfel că nu este independent.

Oamenii din Pinoasa, prea aproape de carieră

La dezbateri nu au lipsit nici cetăţenii localităţilor afectate de activitatea din cariere. Oamenii şi-au spus nemulţumirile, la care CE Oltenia va trebui să găsească soluţii. "Au fost cetăţeni ai satului Pinoasa care ţine de comuna Câlnic, care este cel mai afectat, în sensul în care limita carierei este la câteva sute de metri de case. Încet, încet, se va îndepărta. Omenii au ridicat probleme legate de zgomot şi de praf, mai ales în perioada aceasta secetoasă, şi problema alimentării cu apă", a mai spus directorul Nicolae Giorgi.      

Acum APM Gorj consemnează toate observaţiile, sugestiile şi reclamaţiile primite, le centralizează sub formă de întrebări și le transmite evaluatorului și titularului, CE Oltenia în acest caz, pentru a răspunde. După aceea, se analizează încă o dată în comisia de analiză tehnică la APM Gorj. Reprezentanţii APM Gorj estimează că procedurile vor dura până la finele anului. Între timp, CE Oltenia poate continua activitatea însă nu în extindere, numai în amplasamentul existent.

Astfel de dezbateri vor avea loc în viitorul apropiat și pe zona Mătăsari, Motru și Peșteana, asta pentru că și pe zonele respective CE Oltenia vrea să extindă activitatea minieră.

Ruşeţ: Cine sponsorizează aceste organizaţii non-profit?

Reprezentanţii CE Oltenia cred că aceste asociații fac jocurile concurenţilor din energie. "Cred că este un subiectivism exagerat, dar n-aş vrea să cataloghez şi interese care lasă loc de interpretare. Este interesată de bunul mers, în ghilimele, al companiei, concurența de pe piața de energie. Are interes ca activitatea complexului energetic să fie restrânsă. Ar trebui să vedem de unde le vin fondurile. Nu am date, nu pot să fac acuzații care nu au fundament. Totuși, sunt câteva întrebări la care ar trebui să se răspundă. Cine sponsorizează aceste organizaţii non-profit? Care este bilanțul lor, activitatea lor? Ei nu fac degeaba aşa ceva", a declarat Ion Rușeț, șeful Departamentului Relații cu Comunitatea din cadrul CE Oltenia. Ion Rușeț a fost prezent luni la dezbaterea de la Negomir.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: