Locul din Gorj unde ciocolata curge la robinet

Gorjenii din Crasna au cu ce lăuda! La ei în comună se produce ciocolată belgiană. Câţiva dintre localnici şi-au găsit loc de muncă în cadrul acestei fabrici şi au învăţat secretele meseriei de ciocolatier. Pentru Ion Popescu, locul unde curge ciocolata la robinete reprezintă locul său de muncă. De fiecare dată când are ocazia, gorjeanul vorbeşte cu patos despre modul în care se produce ciocolata belgiană.

Ciocolata produsă de belgieni la Crasna ajunge în supermarketurile şi mall-urile din oraşele mari ale ţării. Peste 40 de sortimente de dulciuri se produc în fabrica din comuna gorjeană. Deşi materia primă se aduce de peste hotare, belgienii au creat şi o reţetă de praline cu un ingredient specific zonei. Aceştia au înlocuit coniacul din Franţa cu palinca de prună din satul Buzeşti. Angajaţii fabricii se aşteaptă ca odată cu răcirea vremii să crească numărul de comenzi, cele mai bune câştiguri înregistrându-se în perioada sărbătorilor de iarnă. Deşi au un volum foarte mare de muncă, oamenii nu se plâng, ci se laudă cu produsele făcute de ei. „Fabrica aparţine unei familii din Belgia, care şi-a luat şi locuinţă la Crasna. Materia primă vine de la Ecuator, din Columbia, Nigeria, ajunge în nişte fabrici din Belgia unde aceste boabe de cacao care se recoltează se pun uscat, iar din ele iese cacao. Avem un arbore de cacao şi aici, în curtea fabricii. În fabrici speciale, boabele de cacao se transformă în bobiţe de ciocolată, care ajung la noi în saci. Aceşti saci cu bobiţe de ciocolată îi aducem direct din Belgia şi îi prelucrăm. Nu se cumpără nimic din România”, spune Ion Popescu, ciocolatier.

ciocolata_la_robinet_1

Fabrica de la Crasna este dotată cu mai multe malaxoare în care bobiţele de ciocolată se lasă la topit pe timpul nopţii. „Bobiţele de ciocolată le băgăm în aceste malaxoare, în aceste fântâni de ciocolată, aceste maşini au un rol foarte important pentru că topesc materia primă. Băgăm bobiţe în maşină pe timpul nopţii, iar dimineaţa când venim la serviciu găsim ciocolata topită. Trebuie topită la anumite temperaturi, pentru că altfel nu am putea să facem figurine din ciocolată. Avem câte o maşină şi pentru ciocolată cu lapte şi ciocolată albă”, a declarat Ion Popescu.

Figurinele sunt pictate manual

La fabrica belgienilor din Crasna, ciocolata capătă diferite forme: cupe de şampanie, pahare de vin, pantofiori de damă, crocodili, mingi, iepuraşi, etc. Cel mai impunător produs din ciocolată realizat la Crasna îl reprezintă Palatul Cotroceni, la care s-a lucrat zile întregi. Ion Popescu spune că ciocolata belgiană nu poate fi ţinută decât în spaţii cu aer condiţionat. „La Palatul Cotroceni am lucrat mai multe zile, am lucrat vreo trei angajaţi împreună cu şefa. Pentru praline şi figurine avem forme speciale, pe care le băgăm sub robinetul cu ciocolată. Figurinele se pictează manual, iar dacă vrem să le facem din ciocolată cu lapte, le ducem spre robinetul respectiv sau spre alt robinet, în funcţie de ceea ce ne dorim. Apoi le asamblăm şi le ducem în camera de frig, unde le lăsăm aproximativ 10 minute, după care revenim, iar la unele dintre figurine le dăm al doilea strat pentru că unul nu este suficient şi se rup. Pentru ca ciocolata să fie de calitate trebuie să fie bine temperată. Este ciocolată naturală care nu se poate ţine decât în magazinele cu aer condiţionat, unde temperatura este de 17-18 grade Celsius”, a precizat Ion Popescu.

Vizualizări: 539

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: