Electrica, păgubită cu 1,6 milioane euro în afacerile cu gorjeanul Dan Floarea

Omul de afaceri Dan Floarea, patronul fostei firme Tech Safety, a reușit să dea câteva tunuri la Electrica, contractele derulate de acesta cu unitatea de stat aducându-le foștilor directori de aici, dar și mai multor subordonați ai acestora, DNA-ul pe cap. Angajații statului, indiferent de funcție, au fost ieri puşi sub urmărire penală de procurorii anticorupție, afaceristul gorjean având cel mult calitatea de martor în ancheta respectivă, pe principiul că nu e prost cine cere, ci cel care dă, iar în cazul Electrica, după cum susține DNA, Floarea chiar a cerut prețuri uriașe pentru mărfurile vândute.

Zeci de contracte pentru vânzarea unor echipamente de protecție a muncii sau de lucru au fost derulate între firma lui Floarea și Electrica, procurorii DNA descoperind acum că mărfurile achiziționate în perioada 2004-2005 au fost luate la prețuri mult supraevaluate și fără ca unitatea de stat să aibă neapărat nevoie de produsele respective. „În perioada august 2004 – februarie 2005, în calitate de director general al SC Electrica SA, suspectul Coroiu Nicolae împreună cu suspectul Chivulescu Constantin, directorul Direcției Finanțe Patrimoniu, a dispus funcționarilor subordonați, efectuarea de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziții, cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 și a regulamentelor interne. În acest sens, a dispus cumpărarea de produse la prețuri supraevaluate (fiind încheiate 77 contracte) și totodată a dispus plăți – prin semnarea a 48 de ordine de plată – către furnizorul Tech Safety SA, prin aceasta cauzându-se SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi și obligații al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) un prejudiciu evaluat la 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro”, menționează DNA.

Noi achiziții în 2005

Procurorii anticorupție au avut de luat la purecat și contractele derulate de firma lui Floarea cu Electrica în 2005, an în care șefii unității de stat au continuat achizițiile făcute aiurea, deși în 2004 luaseră echipamente necesare pentru mult timp de atunci încolo. În rechizitoriu nu se menționează și dacă aceștia primeau „parandărătul” pentru achizițiile făcute, însă năravul achizițiilor la suprapreț a fost menținut și în anul următor. „De asemenea, în cursul lunii martie 2005, cei doi suspecți sus menționați au dispus funcționarilor subordonați, efectuarea de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziții, cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 și a regulamentelor interne, prin cumpărarea de produse la prețuri supraevaluate, prin aceasta cauzându-se SC Electrica Serv SA (ca succesor în drepturi și obligații al Electrica SA) un prejudiciu în valoare de 895.406,90 lei echivalent cu 252.796 euro”, arată DNA.

Probleme penale

Prejudiciul total calculat de anchetatori ajunge la peste 1,6 milioane de euro, bani care au ajuns la furnizorul echipamentelor de lucru, respectiv Tech Safety SA. Interesant este că după derularea contractelor respective, firma lui Floarea a intrat totuși în faliment, omul de afaceri fiind implicat și în scandalul care a dus la arestarea primarului din Peștișani, Florin Pavel, în urmă cu trei ani și în care și el a fost trimis în judecată în calitate de inculpat.

Lichidatorul judiciar al firmei acestuia a cerut, de asemenea, în instanță, ca PSD să plătească peste 7 miliarde de lei vechi pentru pelerine, șepci, tricouri și alte materiale electorale folosite în campania electorală a lui Mircea Geoană, instanțele de judecată tranșând procesul respectiv în favoarea actualilor guvernanți, care nu au fost obligați să plătească vreun leu.

Dan Floarea este și cel care l-a reclamat pe Aristică Doru Șerban (Habitu) la Poliție și Parchet, acuzându-l că l-a amenințat cu moartea, dosarul respectiv urmând să aibă parte în toamnă, cel mai probabil, de o sentință finală.

10 – de zece ani a avut nevoie DNA pentru a începe urmărirea penală, cazul apărând în perioada listării la bursă a Electrica

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: