Gorjeanul bursier în Coreea, decorat cu titlul de Ambasador

Doi absolvenţi ai Colegiului Naţional „Tudor Arghezi” din Târgu Cărbuneşti au câştigat, în urmă cu doi ani, burse de studiu în Coreea de Sud, fiind de altfel singurii români ce au avut posibilitatea să experimenteze în domeniul autovehiculelor rutiere, imediat după finalizarea studiilor liceale. Dintre cei doi, doar unul s-a putut adapta lumii asiatice. Este vorba despre Ionuţ Alexandru Gărăiacu, gorjeanul reuşind să facă performanţă chiar şi într-o ţară unde limba este foarte greu de învăţat. Recent, tânărul a încheiat prima sesiune de examene, iar ca urmare a rezultatelor sale deosebite, guvernatorul regiunii i-a conferit titlul de Ambasador al Coreei de Sud în Europa.

Ionuţ Alexandru Gărăiacu şi Ionuţ Lucian Croitoru, ambii din Târgu Cărbuneşti, au fost singurii absolvenţi de liceu din România care au obţinut burse de studiu în Coreea de Sud în urmă cu doi. Deşi au plecat împreună optimişti la drum, Ionuţ Lucian Croitoru nu a reuşit să-şi îndeplinească visul din cauza unor probleme de sănătate. Apropiaţii spun că nu s-a adaptat condiţiilor din ţara asiatică, mâncarea prea piperată afectându-i sănătatea. În ceea ce îl priveşte pe colegul său, Ionuţ Alexandru Gărăiacu, acesta a răzbit într-o lume pe care mulţi o consideră ciudată. Ba mai mult, a reuşit să-şi depăşească colegii coreeni şi să-şi facă prieteni în rândul lor. Timp de doi ani familia a avut emoţii în privinţa lui Ionuţ Alexandru, însă acum toţi privesc cu satisfacţie la rezultatele acestuia. „Ionuţ Alexandru a plecat acum doi ani în Coreea de Sud. Timp de un an şi jumătate a trebuit să înveţe limba pentru a putea fi acceptat în rândul studenţilor coreeni. A concurat cu coreenii, a reuşit şi a fost admis. Acum a încheiat prima sesiune şi suntem mândri de el. Am avut mari emoţii mari pentru că dacă nu trecea de această sesiune noi trebuia să plătim toate cheltuielile statului de până acum, 800 de dolari era numai bursa lui plus alţi bani cheltuiţi lunar. Copilul meu a fost foarte curajos şi şi-a asumat toată responsabilitatea. Am avut şi avem în continuare încredere în el”, a declarat Constantin Gărăiacu, tatăl lui Ionuţ Alexandru.

Evaluat la fel ca toţi colegii coreeni

Tânărul gorjean a trecut cu bine de prima sesiune, iar rezultatele sale au uimit până şi autorităţile din Coreea de Sud. „A avut 8 examene şi a luat 7 note de 10 şi o notă de 7. Nota de 7 a luat-o la limba şi literatura coreeană şi asta nu că s-ar fi încurcat la vorbit, dar a fost evaluat la fel ca şi toţi colegii coreeni, din limba literară cu figuri de stil şi diferite particularităţi. A fost felicitat de toată lumea, iar guvernatorul regiunii i-a conferit titlul de Ambasador al Coreei de Sud în Europa. A însemnat foarte mult pentru el şi bineînţeles şi pentru noi”, spune Constantin Gărăiacu. Deşi ca părinte îi este foarte greu să ştie copilul plecat de acasă atât de departe, Constantin Gărăiacu spune că nu îi va impune să se întoarcă după terminarea studiilor. „Mai am un băiat care lucrează în Bucureşti, Ionuţ este în Coreea de Sud. Mi-e foarte greu, dar mi-am convins şi soţia să lase copiii acolo unde le este lor bine. Le-am dat libertatea copiilor să meargă acolo unde se descurcă, aici nu au prea multe şanse. Mi-aş dori foarte mult ca băiatul să se întoarcă în ţară, să lucreze în diplomaţie sau într-o firmă multinaţională. Mai are totuşi trei ani de stat în Coreea, iar el va fi cel care va decide în legătură cu ce va face pe viitor”, a menţionat Constantin Gărăiacu.

Ionuţ Alexandru, mândria Cărbuneştiului

poza_tata_ionutAutorităţile locale de la Târgu Cărbuneşti se mândresc cu acest tânăr bursier în Coreea de Sud. „Ionuţ Alexandru Gărăiacu este o mândrie pentru oraşul Târgu Cărbuneşti şi pentru tot judeţul Gorj. A făcut cunoscut numele oraşului nostru şi în Coreea de Sud. E singurul român care face facultatea în Coreea de Sud. Cum să nu te mândreşti cu faptul că România a avut doar două burse în Coreea de Sud şi ambele au fost obţinute de foştii elevi de la Colegiul „Tudor Arghezi”? Celălalt băiat nu s-a putut acomoda din cauza unor probleme de sănătate”, a declarat Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu Cărbuneşti. Tânărul i-a trimis edilului local un obiect tradiţional al Coreei de Sud. „Băiatul a demonstrat întotdeauna că are cei şapte ani de acasă. Mi-a luat un obiect tradiţional al Coreei pe care îl voi păstra întotdeauna la mine în birou”, a mai precizat Mazilu.

Vizualizări: 223

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: