Elevii de la Tudor vor să-i construiască bătrânei care vinde flori o cameră

Mai mulţi elevi de la Colegiul Naţional „ Tudor Vladimirescu“ au realizat un proiect prin care să strângă bani pentru a-i construi o cameră unei bătrâne din Drăguţeşti. Este vorba despre bătrânica ce vinde flori în centrul oraşului. Elevii de la „Tudor“ au iniţiat proiectul cu speranţa că vor strânge bani cu ajutorul cărora să ăi ofere bătrânei un Crăciun fericit. Pe parcurs tinerii şi-au găsit aliaţi astfel că au obţinut materialele necesare construcţiei unei camere unde bătrâna să-şi petreacă ultimele zile ale vieţii.

Elevii clasei de a 12-a G de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ au derulat o campanie de colectare de hârtie pe care au vândut-o iar cu banii obţinuţi sperau să ajute o bătrână pe care elevii au remarcat-o în fiecare dimineaţă, în centrul oraşului, vânzând flori. Proiectul este derulat până în luna mai când elevii speră să fie finalizată şi construcţia camerei pentru femeie.

Dormea într-o baracă

Elisabeta Oproiu are 78 de ani şi locuieşte în Drăguţeşti. Femeia vine la Târgu Jiu să vândă flori. Bătrâna are o situaţie materială foarte grea, trăind doar cu un ajutor de la primăria Drăguţeşti, împreună cu o nepoată. Într-una dintre vizitele la bătrâna, elevele de la „Tudor“ şi-au dat seama că femeia dormea într-o baracă. „Când am fost acum ultima dată am găsit-o în casă. Probabil că a băgat-o în casă pentru că a văzut că mergem mereu acolo. Cu siguranţă stătea într-o baracă, nişte bucăţi de tablă cu pături ţineau locul unei uşi. Nu erau decât doi pereţi zidiţi, restul din nailon şi pături. Din acest motiv ne gândim să-i construim o cameră acestei bătrâne pentru a-i oferi o bătrâneţe liniştită“, a precizat Adelina.

Elevii s-au ataşat foarte tare de bătrână astfel că au vizitat-o de mai multe ori acasă. Chiar şi de Sfântul Nicolae, elevele au fost la Drăguţeşti şi i-au dus femeii haine şi alimente. Visul elevilor de a o ajuta pe bătrână este aproape de realizare. Demersurile lor l-au convins şi pe directorul de la Finanţe Publice, Gheorghe Paraschivu. Acesta s-a oferit să ajute, donând toate materialele necesare construcţiei unei camere. Fericire mare pe tineri, care au şi pornit la Drăguţeşti să dea vestea cea mare, însoţite de directoarea liceului, Elena Goga şi profesoara Elena Velţan, coordonatoarea proiectului. Elevii şi cadrele didactice au mers la primarul comunei Drăguţeşti pentru a le prezenta proiectul lor dar şi pentru a solicita toate autorizaţiile necesare unei construcţii noi. Primarul comunei, Vasile Moşoiu a fost impresionat de iniţiativa elevilor şi a promis ajutor. 

Bunica tuturor elevilor

„Un zâmbet pentru bătrâneţe“ se intitulează proiectul derulat de elevii clasei a XII-a, prin care aceştia încearcă să ajute o bătrână care-şi câştigă existenţa prin vânzarea unor flori. Sub îndrumarea profesoarei Elena Velţan, elevii au gândit un proiect care să fie pe de-o parte umanitar, dar şi ecologic. Imediat ce elevii au identificat persoana pe care vor să o ajute, holul Colegiului „Tudor Vladimirescu“ luase locul unei florării. Bătrâna era adusă în holul instituţiei unde elevii se înghesuiau să-i cumpere florile. Elevii o consideră deja bunica lor. Aceştia au fost cuceriţi de faptul că bătrâna nu le-a cerut niciodată nimic şi nici nu le cere trecătorilor să-i cumpere florile. Elevii mai spun că la început bătrânica era foarte suspicioasă acceptând cu greu să vorbească cu ei însă pe parcurs i-au câştigat încrederea. „La început era mai tăcută, acum vorbeşte cu noi. I-am cumpărat de Sfântul Nicolae o basma, un cojoc şi am întâlnit-o şi ne arăta că le poartă. Ne-am ataşat foarte mult de ea şi chiar vrem să o ajutăm“ povestesc elevii.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: