Elevii din Gorj, drept de vot în CA-ul şcolilor

Reprezentanţii elevilor din Consiliile de Administraţie ale şcolilor vor avea, începând cu noul an şcolar, drept de vot în şedinţe. Decretul pentru promulgarea legii privind modificarea art. 96 din legea educaţiei naţionale a fost semnat la începutul săptămânii de către preşedintele Klaus Iohannis. Sindicaliştii gorjeni spun că reprezentanţii elevilor vor avea drept de vot doar atunci când se dezbat probleme legate de elevi sau de programul şcolar.

Fiecare Consiliu de Administraţie al şcolilor are în componenţa sa un reprezentant al elevilor, ales de către elevi. Acesta participa până acum la şedinţele CA dar fără a avea vreun cuvânt de spus. Legea care reglementează acest aspect va intra în vigoare începând cu noul an şcolar 2015-2016. Sindicaliştii din învăţământ susţin această prevedere, însă spun că elevul va avea drept de vot doar când se dezbat probleme legate de elevi sau programul şcolar. „Această prevedere are şi părţi bune pentru elevi pentru că în felul acesta elevii dobândesc experienţă în administrarea unei unităţi. Sigur, ei nu vor avea drept de vot decât în ceea ce-i priveşte pe ei sau programul şcolar. Nu vor putea vota în chestiuni mai serioase legate de buget sau proiecte”, a spus Constantin Huică, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Gorj.

Directorii unităţilor de învăţământ văd şi ei cu ochi buni această reglementare, însă spun că va fi foarte greu de pus în practică pentru că de cele mai multe ori reprezentantul elevilor din fiecare şcoală are sub 18 ani. „Ştiu că a apărut şi va trebui să luăm act de această reglementare însă va fi o problemă pentru că reprezentantul elevilor este ales din rândul elevilor care candidează, ori sunt foarte puţini elevi de clasa a XII-a care îşi doresc să candideze pentru că ei au alte priorităţi, se pregătesc de examene şi nu au timp. La noi în şcoală, reprezentanta elevilor are 16 ani. Cred că mai sunt multe aspecte de discutat”, a spus Marius Buzerea, directorul Colegiului Tehnic „Gheorghe Magheru”.

Potrivit noilor reglementări, reprezentantul elevilor în Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ din ciclul liceal şi postliceal trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu, respectiv să aibă 18 ani. În acest sens, elevii îşi vor desemna democratic reprezentantul, în acest for de decizie.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: