Elevii gorjeni vor face naveta cu promisiunile lui Işfan

Primarii din mai multe localităţi au casat în acest an microbuzele de transport elevi, bazându-se şi pe promisiunile guvernului că vor primi alte mijloace de transport. Şcoala începe în câteva zile, iar inspectorul Işfan promite în continuare, deşi la minister nu s-a organizat nici măcar licitaţia pentru achiziţionarea celor 600 de maşini. Poliţia a anunţat că în această săptămână va verifica toate mijloacele folosite pentru transportul elevilor, pentru a vedea dacă au starea tehnică la zi şi dacă oferă siguranţă. Işfan nu ştie care este acum starea microbuzelor şcolare, motivând că nu lucrează la ARR.

În condițiile în care reprezentanții Inspectoratului Școlar se bat cu pumnul în piept că instituțiile de învățământ din Gorj sunt pregătite pentru începerea unui nou an școlar, situația în teren nu este deloc așa. De exemplu, o mare problemă cu care se confruntă primarii din Gorj este lipsa microbuzelor școlare. Multe dintre acestea au fost casate pentru că nu mai erau sigure pentru elevi sau nu sunt bani pentru reparația lor. Se întâmplă acest lucru chiar cu o săptămână înainte de începerea noului an școlar.

La Prigoria, singurul microbuz a fost casat

Cele mai mari probleme sunt în comuna Prigoria, unde singurul microbuz școlar cu o vechime de aproximativ 12 ani de zile a fost casat, iar primarul face drumuri la București în speranța că va rezolva ceva, deși mai are la dispoziție numai câteva zile. „Eu am fost printre primele comune din Gorj care a primit microbuz școlar. A trebuit să-l casez pentru că a făcut 12 ani. Nu-l mai puteam folosi pentru că era periculos pentru copii și în plus de asta nu mai mergea, deși i-am tot făcut reparații. Nimeni nu riscă. Mi s-a promis că se rezolvă situația aceasta înainte de 15 septembrie, însă deocamdată nimic. Mă duc la București și sper să rezolv ceva. Nu știu ce o să fac atunci când începe anul școlar”, a precizat Emil Răgman, primar.

Nu sunt bani pentru repararea microbuzului

O situație deosebită este și în comuna Crușeț, acolo unde există un singur microbuz, pentru că unul a fost casat, iar cel care a rămas în circulație este în service. Autoritățile locale se plâng de faptul că reparația și revizia au costat aproximativ 38 de milioane de lei vechi și nu sunt bani pentru plata facturii de la service. „Am avut două microbuze. Unul l-am casat și mai avem unul, dar este în service pentru reparații și revizie. Cel pe care l-am casat avea 12 ani și nu mai mergea. Celălalt este în service pentru că șoferul a zis că este nevoie de ceva reparații și de o revizie. Ne costă aproximativ 38 de milioane de lei vechi și nu avem de unde să luăm banii ăștia. Am mai avea nevoie de un microbuz pentru că numai cu unul nu facem față”, a declarat Viorel Drăgușin, primarul Comunei Crușeț.

Primarul din Slivilești are nevoie de minim 2 microbuze

Și în comuna Slivilești a fost casat un microbuz școlar, iar edilul de aici susține că ar mai avea nevoie de minim 2 microbuze. În acest moment în Slivilești mai funcționează un singur mijloc de transport pentru elevi care de abia ajunge pentru elevii din clasele primare. „Am avut două microbuze și unul l-am casat. Am mai rămas cu unul, care de abia îmi ajunge pentru elevii de la I-IV.  Aș mai avea nevoie de minim două microbuze. Am tot trimis adrese, am tot primit promisiuni. Asta e treaba Guvernului și a Inspectoratului Școlar Gorj”, a precizat Sorin Bucurescu.

Ișfan promite din nou

Ion Ișfan, inspectorul școlar general, parcă ar fi în plină campanie electorală și promite că vor veni microbuze în Gorj, dar nu se știe când, în condițiile în care susține că nu sunt probleme la început de an școlar. Inspectorul şcolar nu poate critica Guvernul din care face parte și îi liniștește pe primari. „Din câte știu eu se licitează la nivel de minister achiziția de microbuze școlare. Din câte știu eu este un minim de 600 de microbuze. Avem propuneri de astfel de mijloace de transport pentru 24 de comune. Nu știm dacă sunt pregătite microbuzele, că eu nu sunt la ARR, dar cred că știe comisia care a fost prin școli”, a precizat Ion Ișfan.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: