Elevii, înghesuiţi în microbuze până la şcoală

Există microbuze, dar nu are cine să le conducă. Cu această situaţie s-au confruntat în prima zi de şcoală primarii care au dat afară şoferii de pe microbuzele şcolare. Şi-au realizat organigramele, iar acum microbuzele zac în curţile primăriilor. Pentru a rezolva această situaţie, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj le propune primarilor din Slivileşti, Godineşti, Brăneşti, Ţânţăreşti, Dănciuleşti sau Leleşti să apeleze la firmele specializate pentru a închiria şoferi pentru microbuze. Însă primarii nu vor să mai cheltuiască bani pe şoferi.

În prima zi de şcoală, elevii din Slivileşti au fost înghesuiţi în microbuzul şcolar pentru a ajunge la deschiderea anului. Pentru că s-a desfiinţat un post de şofer, unul dintre cele două microbuze zace în curtea primăriei. Primarul Sorin Bucurescu spune că în fiecare dimineaţă trebuie transportaţi până la şcoală 80 de elevi, ca urmare a desfiinţării unor unităţi de pe raza comunei. „Se fac mai multe transporturi. Copiii mai merg şi înghesuiţi până la şcoală. Altă soluţie nu am găsit”, spune primarul Sorin Bucurescu. De ideea de a apela la firme specializate care i-ar putea asigura un şofer, acesta nici nu ar vrea să audă. Bucurescu spune că s-ar cheltui prea mulţi bani în acest fel. La bani se gândesc şi cei de la Primăria Godineşti, care au apelat la un angajat de la Serviciul Public Salubrizare să conducă microbuzul. Omul face această muncă voluntar, pentru această muncă nefiind remunerat. „Am delegat această funcţie unui angajat din primărie. Are şi carnet de conducere necesar. Pentru această muncă nu este însă plătit”, spune viceprimarul comunei Godineşti, Coman Aurariu.

Conducerea IŞJ Gorj spune că deşi primarii s-au gândit că cei disponibilizaţi vor fi preluai de inspectorat, acest lucru nu este posibil. Aşa că aceştia trebuie să apeleze la şoferii de la firme de profil, care să le asigure oamenii necesari. „Le-am propus primarilor care au disponibilizat şoferii de pe microbuze să încheie contracte între primării şi societăţi comerciale care au angajaţi şoferi care să îndeplinească condiţiile pentru a rezolva situaţia microbuzelor fără şofer”, menţionează Justin Paralescu, inspector şcolar general. De asemenea, acesta mai menţionează că în scurt timp ar putea ajunge microbuze şi în comunele care nu beneficiază încă de un astfel de mijloc de transport. „Avem promisiuni de la Ministerul Educaţiei că ni se vor repartiza microbuze pentru acele comune în care s-au făcut comasări de şcoli gimnaziale pentru înlătura învăţământul simultan. Am avea nevoie mare de microbuze la Alimpeşti, Bengeşti, Brăneşti şi la Cruşeţ. Până atunci primarii sunt nevoiţi să se descurce prin mijloace proprii”, mai menţionează Justin Paralescu.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: