Elevii nu vor să învețe o meserie

Clasele de profesionale sunt din ce în ce mai greu de realizat. Chiar dacă li se promitea absolvenților de clasa a IX-a care voiau să treacă în clasa a X-a la profesională chiar și o bursă de 200 lei pe lună se pare că niciun elev nu vrea să renunțe la liceu pentru a face acest pas. Singurii elevi interesați s-au dovedit a fi cei de la Grupul Școlar Industrial Bustuchin.

 

La finalul celor două etape de înscriere, care au avut loc în intervalul 7-31 mai și 11-25 iunie, în care elevii puteau să opteze pentru oricare dintre calificările profesionale pentru care exista ofertă și la oricare dintre școlile care oferă învățământ profesional, precum și pentru acele calificări unde au rămas locuri neocupate în prima etapă, mai puțin de 200 de elevi au ales un astfel de drum. Cele 35 de clase promise la cele 14 unități de învățământ din județul Gorj nu au fost nici pe departe ocupate în aceste etape, iar ultima etapă se apropie cu pași repezi. Asta ar însemna că în intervalul 27-31 august 2012 ar trebui să se înscrie peste 500 de elevi pe locurile rămase libere la unități de învățământ precum Grupul Școlar Bârsești, Colegiul Tehnic ”Gheorghe Magheru”, Colegiul Tehnic Nr. 2, Colegiul Tehnic ”Ion Mincu”, Grupul Școlar Energetic Nr. 1, Grupul Școlar Energetic Turceni, Colegiul Auto ”Traian Vuia” sau Grupul Școlar Industrial Minier Bâlteni. Se pare că singurii elevi care au dorit cu orice preș să studieze pentru următorii ani la o clasă de profesională sunt cei din Bustuchin, unde toate cele 28 de locuri oferite au fost ocupate. În ceea ce îi privește pe directorii care au cerut locuri pentru clasele de profesionale, aceștia sunt puțini dezamăgiți pentru că locurile nu se completează, mai ales că a fost nevoie și de încheierea unor parteneriate cu agenții economici pentru zilele de practică. În același timp îi înțeleg pe elevi și propun ca aceste înscrieri să se facă la finalizarea clasei a VIII-a, nu a IX, cum se prevede acum prin acest program. Aceștia sunt de părere că elevii nu vor să renunțe la cursurile liceale, chiar dacă la clasele de profesională învață o meserie. Pe de altă parte, unii directori mizează pentru realizarea acestor clase pe elevii corigenți.

 

RECUNOAȘTERE

Unul dintre avantajele acestui program constă în dobândirea unu certificat de calificare profesională cu care tinerii se pot angaja imediat după finalizarea cursurilor în România și în Uniunea Europeană. De asemenea, în urma finalizării acestui program se dobândește certificatul de absolvire al învățământului obligatoriu, certificat ce le permite elevilor să își continue studiile liceale din clasa a XI-a.

 

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: