Elevul care a reuşit să ia singura medie de 10 la bac

Are 19 ani şi visează să devină un arhitect renumit. Vorbim de Alexandru Gabriel Ţîrcă, singurul absolvent de liceu din judeţul Gorj care a reuşit performanţa de a lua media 10 la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie. Este absolvent al Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, unitate de învăţământ la care s-au înregistrat cele mai mari note la acest examen.

Alexandru Gabriel Ţîrcă a urmat specializarea matematică-informatică la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu. De-a lungul anilor de studiu a înregistrat rezultate foarte bune la învăţătură. Inclusiv ultimul an de liceu, clasa a XII-a, a reuşit să îl încheie cu media maximă,10. Părinţii săi sunt profesori de fizică, la Rovinari şi Turceni, însă el a optat pentru a susţine proba la alegere a profilului din cadrul examenului de bacalaureat la biologie, considerând materia mai uşoară.

Alexandru ne-a spus cum a ajuns la performanţa de a obţine media maximă şi la examenul maturităţii. „Nu mă simt într-un fel aparte pentru că am luat media 10 la bacalaureat. M-am bucurat că am scăpat de un stres pe de o parte. Pe de altă parte mă bucur că mă ajută la admiterea de la facultate. La matematică am învăţat continuu, la bilogie la fel. Am preferat să învăţ din timp. La română, am început să învăţ mai mult cu o lună înainte de examen. Nu cred că există un secret pentru o aşa performanţă. Depinde de fiecare, dacă vrea să obţină ceva. Pe mine m-a ambiţionat faptul că mediile contează, deşi materiile de la bacalaureat nu au nicio legătură cu facultatea la care vreau să dau. Am vrut mai mult să-mi demonstrez mie că pot să iau o medie mare, care poate să mă ajute”, a declarat Alexandru Gabriel Ţîrcă.

Conducerea colegiului are numai cuvinte de laudă la adresa sa. „Este un copil excelent. A participat pe la fel de fel de concursuri. Este un tip aşezat, în banca lui, studios. Este un băiat de mare viitor”, a declarat Gheorghe Nichifor, directorul Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu.

Vrea să devină un mare arhitect

În urmă cu doi ani, Alexandru a luat decizia să urmeze Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu”din Bucureşti. Spune că vrea să devină un bun arhitect şi a vrut să se pregătească din timp pentru a accede la această facultate. Sunt câteva aspecte care nu-i sunt pe plac în ceea ce priveşte aspectul arhitectural al municipiului Târgu Jiu. „Sunt de părere că mai întâi trebuie să învăţăm de la cei care au făcut înaintea noastră şi apoi să încercăm să ne impunem propria viziune. La Târgu Jiu sunt multe de schimbat. În principal, arhitectura oraşului nu a fost foarte grav afectată, în afară de partea dreaptă a centrului unde s-au construit blocuri noi. Sunt câteva clădiri care n-au ce căuta acolo, precum clădirea din centru, de sticlă. Mai este o clădire placată cu ceva metalic, care nu îşi are locul, dar nu e decizia mea şi probabil nu va putea nimeni să schimbe”, a mai spus Alexandru.

REZULTATE

La nivelul judeţului Gorj un număr de 4.505 de absolvenţi ai claselor a XII-a s-au înscris la examenul de bacalaureat. Au fost prezenţi 4.172. Dintre aceştia au fost respinşi 1.690, din care 385 cu note între 5 şi 6, cu şanse de a promova după contestaţii. Promovabilitatea la nivel de judeţ este de 59.35%.

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: