Energia de la Rovinari, exportată în Austria şi Turcia

Directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a susţinut, împreună cu ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă, o conferinţă de presă la Bucureşti. Ciurel a declarat că energia produsă de noul grup energetic construit de CEO la Rovinari, împreună cu un investitor chinez, va fi exportată în Austria şi Turcia.

Practic, va fi constituită o nouă societate, la care CEO şi firma chineză vor fi acţionari, iar una dintre condiţii este ca aceasta să nu fie pe aceeaşi piaţă cu CE Oltenia. "Această centrală nu va fi un concurent pentru actualii producători pe cărbune. Vom exporta energia în Austria şi Turcia, aşa scrie în memorandum. (...) Exportul a fost una din condiţii, pentru a nu concura CE Oltenia în ţară", a afirmat Ciurel, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Centrala dezvoltată de China Huadian Engineering şi CE Oltenia va avea o capacitate instalată de 600 MW şi va produce anual 5 TWh de electricitate, la un cost de producţie estimat la 45 euro pe MWh. Ciurel a adăugat că unitatea va securiza 3.000 locuri de muncă, iar avizul de construcţie ar putea fi obţinut în luna noiembrie. Lucrările de construcţie sunt estimate să dureze 36 de luni de la data obţinerii autorizaţiei de construcţie. "Construcţia va fi făcută aproape integral de firme româneşti. Contractele pentru cărbune vor fi încheiate cu Complexul Energetic Oltenia, totul va fi procurat de pe piaţa românească. Previzionăm un cost de 45 euro pe MWh, comparabile cu cele ale Complexului Energetic Oltenia", a mai spus Ciurel.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: