Energia deplânge dispariţia lui Cozma

Tragica veste a decesului handbalistului Marian Cosma de la echipa MKB Veszprem a îndurerat lumea handbalului. Chiar dacă nu toşţi l-au cunoscut, jucătorii de la Energia, conducătorii şi antrenorii deplâng trecerea în nefiinţă a jucătorului de doar 26 de ani, component al echipei naţionale a României şi unul dintre cei mai buni handbaliti români ai momentului. Cel mai dificil este însă pentru Ionuţ Mazilu care l-a cunoscut personal fiind şi buni prieteni.

Componentul naţionalei României şi al formaţiei ungare MKB Veszprem, Marian Cozma, a fost înjunghiat mortal, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la un restaurant din oraşul unde juca, în altercaţie fiind implicaţi şi alţi doi coechipieri, sârbul Zarko Sesum şi croatul Ivan Pesic. Handbalistul român în vârstă de 26 de ani a fost înjunghiat în inimă, fiind singurul dintre cei trei care şi-a pierdut viaţa. Coechipierii săi au fost transportaţi la spital, cu răni serioase, tot prin înjunghiere. Marian Cozma, care a participat cu naţionala României la Campionatul Mondial din Croaţia, a debutat în reprezentativă în 2002, într-un meci împotriva Belarus. Înainte de transferul la Veszprem din 2006, Marian Cozma a evoluat la Dinamo Bucureşti.

Lumea handbalului e în doliu

Preşedintele secţiei de handbal a clubului Energia Pandurii, Gore Popescu, consideră moartea lui Cozma o mare pierdere pentru handbalul românesc. Oficialul l-a cunoscut destul de bine urmărindu-i cariera de-a lungul timpului şi apreciind că era un jucător de perspectivă: „Este o mare pierdere pentru handbalul românesc pentru că Marian Cozma a fost un jucător tânăr, foarte puternic, cu mari perspective. Ne găsim cu toţii foarte greu cuvintele în aceste clipe. Eu l-am cunoscut destul de bine pe Marian. Pot să spun că eram şi amici pentru că a venit de atâtea ori la Târgu Jiu când juca la Dinamo. I-am urmărit cariera şi era clar că este un jucător de mare perspectivă aşa că ne pare foarte rău. Am rămas blocat  atunci când am aflat vestea. Domnul Stângă m-a sunat şi m-a anunţat. Suntem îndureraţi toţi.Clubul Energia regretă dispariţia unuia dintre cei mai buni handbalişti români şi suntem alături de familia îndoliată.”

Stângă: „Poate acesta i-a fost destinul”

Antrenorul Vasile Stângă spune că nu l-a cunoscut personal pe Cozma dar regretă trecerea sa în nefiinţă apreciindu-l ca sportiv. Tehnicianul Energiei nu îşi explică de ce s-a ajuns în această situaţie, mai ales că Cozma a mai trecut printr-o întâmplare asemănătoare în urmă cu doi ani când a fost de asemenea înjunghiat dar a avut mai mult noroc: „Nu ştiu cine a fost de vină. Am vorbit şi eu la Federaţie şi am aflat că a stat cu cei doi sârbi până la 3-4 dimineaţa. Nu ştiu dacă era normal. El a mai avut un episod de acest gen acum câţiva ani, când a mai fost înjunghiat odată. Poate acesta i-a fost destinul, dar ştiţi cum e, destinul şi-l caută fiecare. Este cam târziu pentru toată lumea să mai analizeze situaţia, dar  sportivii ar trebui să evite acest gen de lucruri. Fiind sportiv, mai devreme sau mai târziu, reacţionezi, mai ales dacă cineva se ia de prietenă sau de soţie şi uite ce se poate întâmpla!” Trecând peste greşelile lui Cozma, antrenorul Energiei deplânge tragica sa dispariţie pentru că acesta era un jucător de bază al naţionalei României: „Este o pierdere enorm de mare pentru handbalul românesc. Era stâlpul echipei Naţionale şi chiar vorbeam cu domnul Goran şi îmi spunea că Marian va fi viitorul pivot al României pentru că Pârâianu se retrage, iar Irimescu nu se ştie cât va mai juca. Dar uitaţi acum, ce nenorocire s-a abătut!”

Mazilu i-a fost prieten apropiat

Ionuţ Mazilu trece şi el prin momente dificile pentru că a pierdut un bun prieten. Interul Energiei l-a cunoscut pe Păsărilă, cum îi spuneau prietenii prin intermediul ui Preda, fost jucător la Energia, şi de atunci au rămas prieteni, acum fiind practic şocat de tragica veste: „Viaţa e atât de nedreaptă. Nu înţeleg de ce tocmai el! E o mare pierdere, era tânăr, chiar se bucura că îi merge bine. Avea un contract bun şi se gândea că poate ajunge sus, unde aproape toţi dintre noi doar visăm. Era o valoare nu numai pentru handbalul românesc, ci şi pe plan european. E o mare pierdere! Era generaţia care se vroia de viitor pentru Naţională. Nu am pierdut numai un prieten, ci şi un mare jucător. Păsărilă va rămâne pentru totdeauna în sufletul nostru, cu siguranţă. Îmi pare rău că nu mai e şi mi-e foarte greu să înţeleg şi acum ce s-a întâmplat. Atunci când o să intru în teren o să mă gândesc şi la el când joc. I-am aprins şi o lumânare pentru sufletul lui la mânăstirea de la Lainici.”

Mazilu şi-a amintit acum cum l-a cunoscut pe Cozma şi cum s-au împrietenit când acesta venea la Târgu Jiu: „L-am cunoscut prin intermediul lui Preda şi de atunci vorbeam destul de des şi la telefon şi pe Internet. Iar când venea pe aici, chiar ne întâlneam şi vorbeam de ale noastre. Era un tip extraordinar, odată ce îl cunoşteai, deja îl aveai ca prieten. Nu-mi aduc minte să mă fi certat vreodată cu el pentru că era un tip foarte amabil. Era un tip glumeţ, tot timpul el destindea atmosfera când eram la lot împreună. Nici acum nu-mi vine să cred, nu pot să mai zic nimic! Eu nu cred încă... ”

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: