Energia verde falimentează CEO! Morega avansează 5000 de concedieri!

O lege adoptată la o lună după înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia poate duce la disponibilizarea câtorva mii de salariaţi din companie. Afirmaţia aparţine fostului deputat Dan Ilie Morega, însă spusele acestuia sunt susţinute de unele ieşiri publice ale managerului Laurenţiu Ciurel. Problema este reprezentată de energia verde de pe piaţă, care închide grupurile energetice de la CEO. 

Laurenţiu Ciurel a declarat de mai multe ori că pe piaţa de energie este dusă o adevărată luptă, însă câştigători sunt producătorii de energie verde. „La felul cum arată piaţa de energie la această oră, probabil că va fi cel mai greu an al celor patru foste companii din ultimii 10-15 ani, din cauza unei concurenţe acerbe pe piaţă. Sunt aproape 3000 MW putere instalată, care nu existau acum un an pe vremea aceasta, energie eoliană şi centrala Petrom, ceea ce înseamnă 30%, iar cererea creşte doar cu 2%. Vă daţi seama ce luptă e pe piaţă“, a declarat Ciurel, care adăuga că potrivit unor studii cantitatea de energie verde de pe piaţă ar putea ajunge la 35 de mii de MW la finalul anului.

Problema, cantitatea mare de energie verde

Ieri, Morega a ieşit public şi a avansat mii de concedieri dacă legea pentru promovarea energiei verzi în sistemul naţional nu va fi schimbată. „Actualul cadru legislativ dă prioritate energiei verzi, energiei eoliene, hidro, solare, de a intra în sistemul naţional de energie atunci când doresc ei. Când bate vântul, dispecerul naţional nu face altceva decât dă ordin la CEO. Opreşte grupul X, grupul Y, să reduci producţia de energie“, a declarat Morega.

Mai mult, fostul deputat a menţionat că la acest moment CEO livrează doar 800 de MWh în condiţiile în care ar putea livra 2000 MWh. Astfel, Morega se întreabă cât vor putea fi plătiţi cei 19 mii de salariaţi pentru a produce doar 800 MW. „Posibilitatea CEO este de a livra 2000-2200 MW sistemului naţional, dar la ora actuală livrează între 800-1000 MW. Dacă tu ai 18 mii de oameni pentru 2200 de MW şi ai numai 800 de MW livraţi, ce faci? Îi mai plăteşti, îi dai afară, îi mai ţii? Dar când nu ai apă, nu bate vântul, de unde-i aduci ca să porneşti? Este inadmisibil ca producătorii de energie verde să intre în sistemul naţional fără să aibă beneficiari“.

Din acest motiv, Morega spune că este nevoie de modificarea legii. „Trebuie prin lege să modifice Legea USL 134 din 18 iulie 2012 în aşa fel încât producătorii de energie verde să aibă beneficiari odată cu intrarea în sistem şi să nu decupleze sursele permanente. Altfel, poate să ducă la disponibilizări şi de 4.000, de 5.000, de 6.000 de mineri şi energeticieni şi nu ne jucăm cu problemele sociale. Indiferent de coloratura politică a parlamentarilor trebuie să ia act de această problemă“.

Consum de energie verde de nivelul anului 2020

Legea privind intrarea energiei verzi în sistemul naţional s-a schimbat de trei ori, din 2008 şi până azi. Întotdeauna, modificările au avut drept scop „ademenirea“ producătorilor de energie cu tot soiul avantaje pentru atingerea ţintelor impuse de Uniunea Europeană printr-un pachet numit „Energie- Schimbări climatice” adoptată în 2007. Ultima lege apărută, Legea 134/2012, permite producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie preluarea în orice moment a vânzării întregii cantităţi de energie electrică produsă la un moment dat, în măsura în care nu este afectată siguranţa Sistemului Electroenergetic Naţional. Acest lucru duce la oprirea frecventă a grupurilor de la CEO.

Iniţial, obiectivul a fost ca în 2010, 20% din consumul final de energie să provină din surse regenerabile, iar în 2020 ponderea trebuia să fie de 24%, însă aceasta este depăşită încă de acum.

Dar, Legea nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, privind ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie stabilea o pondere de consum astfel: 33% în 2010, 35% în 2015 şi 38% în 2020. Atunci, pentru atingerea acestor ţinte au fost impuse cote obligatorii de energie electrică combinat cu tranzacţionarea de certificate verzi. Practic, în scurt timp, România va avea un consum de nivelul anului 2020 cu ajutorul companiilor precum CEO care poluează cu gaze cu efect de seră şi plătesc contravaloarea certificatelor verzi.

ENERGIE

„Dacă nu se modifică legea şi intră haotic energia verde şi stopează producţia, CEO nu are altă şansă decât să reducă“, spune Morega. Situaţia economică a CEO este oricum prejudiciată de faptul că trebuie să plătească 7000 de miliarde de lei vechi pentru certificate verzi, adică pentru subvenţionarea energiei verzi, care scoate producţia de energie pe cărbune de pe piaţă. Preţul unui certificat verde este 50 de euro.  

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: