Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Târgu Jiu

Eroii Revoluţiei din decembrie 1989 au fost comemoraţi la Târgu Jiu în Piaţa Prefecturii, la trecerea celor 22 de ani. La eveniment au fost prezente, alături de autorităţi, rudele victimelor din judeţul Gorj. Aici s-a ţinut o slujbă de pomenire, s-au rostit alocuţiuni şi au fost depuse coroane de flori în memoria celor 16 eroi gorjeni, căzuţi în evenimentele din decembrie 1989.

Eroii Revoluţiei din 1989 au fost comemoraţi joi, 22 decembrie, în Piața Prefecturii din Târgu Jiu de autorităţile judeţene și locale. La trecerea celor 22 de ani de la ”Ziua victoriei revoluţiei române și a libertății” s-a ţinut un moment de reculegere în memoria celor 16 martiri gorjeni. ”Acum 22 de ani, la ora 12.08 România a renăscut ca pasărea Phoenix din propria-i cenuşă. Dar această cenuşă a fost cenuşa tinerilor timișoreni arși la crematoriu în București şi aruncați într-o gură de canal. Alături de tinerii din Timişoara, Brașov, Sibiu, Oradea și de pe întreg teritoriul României avem şi 16 tineri gorjeni care au căzut răpuși de gloanţele ucigaşe, slobozite fără discernământ asupra lor la ordinul fostului dictator, slugilor lui și a conceptului de comunism”, spune Alexandru Tănescu, președintele Asociației pentru Cinstirea Eroilor şi Răniţilor în Revoluţia din 1989. Festivitatea a continuat cu discursurile autorităţilor locale şi judeţene. ”Pentru cetățienii româniei regimul comunist a fost unul impus prin violenţă, care s-a încheiat prin violență și care a privat poporul român de decenii întregi de modernitate. Sărbătorim obținerea libertății pe 22 decembrie 1989, dar nu trebuie să uităm că pe 17 decembrie 1989 la Timişoara au murit primii martiri ai Revoluției”, spune Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj. Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori  la placa memorială din Piața Revoluției.

EROI

Tinerii gorjeni care astăzi ne privesc din ceruri și pentru care s-a ținut un moment de reculegere sunt Vilerian Bădoi, decedat la 29 de ani, Dumitru Bărboi, 19 ani, Corneliu Bordeiu, 20 ani, Doru Constantinescu, 33 ani, Iuliu Cuznețov, 18 ani, Gheorghe Digulescu, 21 ani, Ioan Fota, 18 ani, Grigore Haidău, 19 ani, Valentin Merisescu, 21 ani, Vasile Militaru, 20 ani, Ecaterina Tănescu, 41 ani, Ion Simion, 19 ani, Paul Popescu, 41 ani, Dumitru Petrescu, 37 ani, Ioan Onu, 38 ani și Mihai Oancea, 22 ani.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: