Este PSD dispus să moară pentru Ponta?

Victor Ponta și-a aranjat să mai tragă de timp câteva săptămâni, pentru a amâna o audiere în dosarul de la DNA, în care este acuzat de falsuri, complicitate la evaziune și spălare de bani. Fuga premierului îl face să pară vinovat și laș în același timp, dar și dispus să ducă nesimțirea dincolo de orice limită. Ponta are costuri majore de imagine, prin ”azilul politic” cerut în Turcia, la un președinte cu profil de dictator. Cu certitudine premierul este conștient de aceste costuri, dar este puțin probabil să fi fugit doar de frică. Ponta trebuie să aibă o speranță din această tragere de timp, o speranță că va scăpa de pușcărie. Este un politician dispus la orice pentru a-și salva pielea, ar face orice înțelegere cu Iohannis, ar reduce TVA și la zero pentru a-și asigura suportul popular. Ponta ar fi în stare și să-i dea scutul de la Deveselu lui Putin, dacă de aici ar veni salvarea. Cred că ar fi dispus și să apară la Antena 3, unde să spună de 100 de ori ”sunt un mitoman”, sărind într-un picior.

Din păcate pentru Ponta, acesta pare să fie într-un moment al vieții în care nu mai are nimic de oferit, nimic de negociat. Luările de cuvânt ale liderilor PSD de la nivel central încep să fie prudente, la modul ”suntem siguri că premierul își va asuma...”, nu ”ne asumăm împreună cu premierul”. Cât de mult se va solidariza PSD cu Victor Ponta? Este PSD dispus să își asume costurile de imagine, împreună cu premierul, în acest an preelectoral? Cu certitudine nu. PSD va pune presiune pe premier pentru a se prezenta la audieri, mai ceva decât opoziția. PNL are de câștigat din fiecare zi de fugă a premierului, la fel de mult pe cât PSD are de pierdut. Iar PSD nu se va sinucide politic de dragul lui Ponta.

Este greu de înțeles ce speră Ponta să se schimbe în cele câteva săptămâni pe care le va mai sta în Turcia. Poate că și-a pus speranța în structurile pseudo-securiste care l-au creat, că îl vor scoate la liman. ”Sistemul” nu îl va salva pe Ponta, dacă vor fi costuri uriașe pentru asta. Sau dacă Ponta nu îi mai este util. Premierul va rămâne pe zi ce trece mai singur. Primii consilieri au plecat, urmează întrebări apăsătoare de la colegii din PSD etc. Dacă era Băsescu președinte, Ponta mai avea o șansă, și încă una mare. Poate îl costa mult, dar s-ar fi salvat.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: