„Evadatul Roco“ are un nou plan de eliberare

Constantin Roman, deţinutul care în vară făcea vâlvă ca urmare a evadării din penitenciar, dar mai ales a prinderii lui în studioul OTV, visează din nou la libertate. De această dată, cel poreclit Roco a apelat la instanţa de judecată pentru a cere revizuirea sentinţei de 12 ani de închisoare pe care a primit-o pentru înşelăciune.

Deţinuţii din Penitenciarul Târgu Jiu şi-au făcut un obicei din a se adresa instanţei de judecată cu tot felul de plângeri. De cele mai multe ori judecătorii nu îi mai iau în serios, deoarece puşcăriaşii au făcut din mersul la instanţă distracţia preferată. Constantin Roman este unul dintre deţinuţii clienţi fideli ai instanţelor. Acesta a depus la Tribunalul Gorj un act prin care solicită revizuirea sentinţei prin care a fost condamnat la ani grei de puşcărie sub acuzaţia de înşelăciune. Roco şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia, iar vara trecută chiar a evadat şi a apelat la presă pentru a fi ascultat.

Practic, pe 2 iunie, Constantin Roman, în vârstă de 48 de ani, recidivist, condamnat la 12 ani de închisoare pentru înşelăciune, a plecat în permisie din Penitenciarul Craiova, unde îşi executa pedeapsa în regim semideschis, dar nu s-a mai întors în instituţia de detenţie, fiind dat în urmărire, potrivit poliţiştilor. Ofiţerul de serviciu de la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) s-a sesizat după ce l-a văzut pe Roman într-o emisiune în direct la OTV. Evadatul a intrat în direct la emisiune susţinând că este nevinovat şi a cerut să i se facă dreptate, apelând la preşedintele Traian Băsescu, şi chiar la mila mamei acestuia. Acesta a povestit că a dormit trei zile într-o pădure şi că nu mai vrea să fie închis deoarece este nevinovat, spunând că pleacă din studio ori liber, ori mort.

Poliţişti de la Serviciul Urmărire din Poliţia Capitalei şi luptători de la Serviciul de Intervenţie şi Acţiuni Speciale din IGPR au intrat în studioul de televiziune şi l-au imobilizat. În acest timp, Roco şi-a băgat în gură o punguţă cu sodă caustică şi a ameninţat că se sinucide. Nu a murit, dar a suferit arsuri în gură şi pe mâini. Nimeni nu a înţeles atunci gestul bărbatului, mai ales că acesta urma să fie prezentat în faţa comisiei de disciplină a închisorii unde se putea discuta o eventuală eliberare condiţionată a acestuia. Prin gestul său, şi-a tăiat, însă, această şansă. Roman fugise din puşcărie cu puţine luni înainte de eliberare pentru că dorea să ajungă în Grecia, pentru a fi de faţă la naşterea nepoatei sale.

Condamnarea a crescut de la 11 luni la 12 ani

Condamnarea lui Roman a fost motivată, potrivit datelor din dosarul de penitenciar, de faptul că, în 1996, acesta a contrafăcut un contract de închiriere pentru 43 de camere în Hotelul Roman din Băile Herculane şi ar fi produs o pagubă societăţii Hercules SA (administratorul staţiunii) de 310 milioane de lei vechi. O altă faptă pentru care Roman a fost condamnat la închisoare este emiterea de file cec fără acoperire.

Iată şi scrisoarea evadatului trimită tot prin intermediul presei de Roco preşedintelui ţării: „Sunt Constantin Roman deţinutul care nu s-a mai întors la Penitenciarul Târgu Jiu din permisie. / De ce să mă fi întors domnule Băsescu- / Să continui executarea unei condamnări de 12 ani pentru o înşelăciune gravă ce în fapt nu s-a produs--- / Am luptat mult din spatele gratiilor pentru a se vedea că cei 12 ani mi-au fost daţi aiurea fără ca cei ce au lucrat în dosar să vadă că pe 19-12-’06 nu s-a produs acel prejudiciu de 310.000.000 lei. / Nu am evadat! / Nu comit fapte penale! / Nu am fost un sfânt! / Vreau să mă graţiati vă rog pentru a ieşi din acest stres imens (urmărit general). / Am executat efectiv 8 ani ± 3 luni ± 5 zile (din cei 12 ce-i am de executat) / În prima instanţă: 11 luni prin S.P. 136 din 16-12-’96 Trib Gorj / Apoi 12 ani la apel la C. Apel Craiova Dolj prin Dec. Pen. 323 din 11 iunie 1998.

Cred că sunteţi de acord domnule preşedinte ca diferenţa de la 11 luni la 12 ani e astronomică si vă rog să mă graţia-ţi de restul de pedeapsă în baza a ceea ce a-ţi spus în mod public nu de mult. Aţi spus că îi veţi graţia pe toţi ce au diferenţa mare între fond şi definitivă. / Eu la fond 11 luni / Definitivă 12 ani. Vă implor graţiaţi-mă".

Vinovat sau nu, Constantin Roman are dreptate cel puţin într-o privinţă. Nu este normal ca sentinţa dată la apel să fie atât de diferită faţă de cea de la instanţa de fond, iar o pedeapsă de 11 luni să se transforme într-una de 12 ani. Oare va avea Roco şansa ca judecătorii să ia de această dată în serios cererea sa de revizuire a sentinţei-

Vizualizări: 260

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: