Prietenul lui Banţa a plecat din Guvern cu miliarde în conturi

Emanoil Neguţ nu mai este de aseară în fruntea Corpului de Control al Guvernului, după ce a demisionat din funcţie. Fostul vicepreşedinte al liberalilor gorjeni nu pleacă însă din postul de conducere cu buzunarul gol, ci cu nişte conturi în care are atâta bănet câştigat din alte funcţii publice, sumele depăşind profiturile multor IMM-uri.

Surse guvernamentale au precizat aseară târziu că demnitarul liberal, fost vicepreşedinte al PNL Gorj, a invocat motive personale în luarea deciziei respective. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a semnat decizia de eliberare din funcţie cu acordul părţilor. Până la închiderea ediţiei, Guvernul nu făcuse public vreun comunicat de presă prin care să ofere mai multe amănunte, Neguţ nefiind de găsit la telefon pentru a explica plecarea bruscă din postul de conducere. Fostul şef al Corpului de Control este dator cu nişte explicaţii pentru că ultima sa declaraţie de avere îi poate lăsa uşor cu gura căscată pe mulţi gorjeni care trăiesc din salariul minim pe economie. Ex-demnitarul liberal a acumulat în anul 2007, de când PNL a rămas singur la putere, atâta bănet încât construirea unei vile de câteva miliarde de lei poate părea un mizilic.

Neguţ s-a îmbogăţit de pe urma statului

Fostul vicepreşedinte al PNL Gorj, îndepărtat din filială după un scandal cu Dan Ilie Morega pentru candidatura pe colegiul 1 la deputaţi, se poate considera unul dintre cei mai bine plătiţi liberali din judeţ care a muncit în timpul mandatului pentru statul român. Ultima declaraţie de avere a acestuia arată că, anul trecut, fostul şef al Corpului de Control, asimilat pe funcţie cu un secretar de stat, a câştigat peste 52.000 de lei de la Guvern. Soţia sa, care este consilier la Camera Deputaţilor, acolo unde preşedinte este alt liberal, Bogdan Olteanu, a încasat şi ea aproape 32.000 de lei. La toate aceste sume se adaugă altele mult mai mari, pe care Neguţ le-a încasat ca membru în consiliul de supraveghere al Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului, al Petrom şi al Fondului Proprietatea. Dacă le luăm pe rând, AVAS este instituţia care se tot chinuieşte să vândă complexurile energetice, să le reorganizeze sau să facă cine ştie ce cu ele, numai bani pentru cei din conducere să iese. Pentru Neguţ a ieşit suma de 35.000 de lei din conturile AVAS, iar dacă v-a stat inima în loc, aflaţi că de la Petrom, fostul demnitar liberal a încasat anul trecut numai 26.000 de lei. Cifra cea mai mare de abia acum urmează însă pentru că Fondul Proprietatea i-a asigurat lui Neguţ venituri de aproape 70.000 de lei anul trecut. Pentru cine nu mai ştie, Fondul Proprietatea este acea invenţie liberală care păstoreşte cam un sfert din acţiunile complexurilor energetice de la Turceni şi Rovinari, printre altele, complexuri unde Neguţ îşi trimitea subordonaţii în controale şi niciodată nu ieşea la iveală nicio neregulă pentru că, nu-i aşa, liberalii sunt manageri pricepuţi-! Vi se pare că miroase aici a incompatibilitate şi a eventuale motive de demisie- Cam târziu, pentru că la cât bănet a luat fostul şef al Corpului de Control ca salariu LEGAL nici nu mai contează.

Aşadar, cel care acum câteva luni aspira la deputăţie în Gorj a câştigat anul trecut de la BUGETUL de STAT aproape 200.000 de lei. Emanoil Neguţ este doar un exemplu de demnitar liberal pentru care doi ani de guvernare au însemnat mai mult decât putea spera cineva vreodată în viaţă. Călin Popescu Tăriceanu a venit acum şi a anunţat că limitează salariile şefilor unor instituţii publice, dar măsura vine prea târziu pentru că prietenii şi colegii săi de guvernare şi-au făcut deja PLINUL pentru tot restul vieţii. La aşa salarii, devine explicabil de ce Neguţ şi-a făcut un credit de 66.000 de euro la o bancă, mai ales că a vândut unei doamne din Teleormanul său natal 43 de hectare cu 90.000 de euro. Fostul demnitar are în conturile deschise la câteva bănci circa 3 miliarde de lei vechi, depunerile fiind făcute în anii 2006 – 2007, adică de când Neguţ a ajuns DEMNITAR în guvernul lui Tăriceanu.

Morega: „Neguţ stătea pe la prefect în birou“

Revenind însă la demisia fostului vicepreşedinte al PNL Gorj, trebuie menţionat că aceasta se produce la scurt timp după ce Neguţ a venit la Târgu Jiu şi a anunţat împreună cu Victor Banţa că Lafarge va investi 100 de milioane de euro într-o fabrică de gips-carton la Turceni. Fostul şef al Corpului de Control a povestit atunci cum a transpirat el pentru realizarea acestei investiţii la Turceni, fără să sufle însă o vorbă despre faptul că primarul liberal al oraşului a ochit deja terenurile pe care ar urma să se realizeze investiţia şi le-a achiziţionat pentru a scoate apoi un profit demn de economia de piaţă în care trăim. Acelaşi primar liberal este cel care acum a pus la dispoziţia candidatului PSD Eugen Vâlceanu sediul PNL din Turceni, semn că prin vene îi curge un sânge la fel de roşu ca şi culoarea social-democraţilor.

Emanoil Neguţ a avut tot timpul relaţii excelente cu prefectul de Gorj, însă aseară Banţa spunea că nu ştia prea multe despre demisia amicului său de la Guvern. „Nu am apucat să vorbesc până acum cu dumnealui. Ce ştiu, ştiu de pe Mediafax, pentru că este o ştire acolo pe site. Suntem prieteni în continuare şi sunt convins că ştie dumnealui ce face când ia o asemenea decizie”, spunea Banţa aseară. De menţionat că prefectul a fost şi el înainte de numirea în funcţie membru în Consiliul de Administraţie de la Complexul Energetic Turceni, unitatea fiind dată ca exemplu de Emanoil Neguţ atunci când directorul general Dumitru Cristea a semnat contractul cu Lafarge.

În aceste condiţii, singurul care îşi cam poate freca palmele de bucurie pentru demisia lui Neguţ este liderul PNL Gorj Dan Ilie Morega. DIM nu ştia nici el aseară prea multe despre decizia lui Neguţ, dar avea o certitudine pe care a ţinut să o facă publică. „Probabil şi-a demonstrat adevărata valoare. Nu ştiu împrejurările în care s-a produs această demisie. Ştiu doar că el a urmărit să distrugă PNL Gorj. Nu s-a implicat în campanie alături de noi nici la locale şi nici acum, din contră, stătea pe la întâlniri cu prefectul şi atât. Despre demisie nu ştiu mai nimic”, spunea Morega.

Vizualizări: 198

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: