Examenul auto: Pici traseul, nu mai dai sala!

Veşti bune pentru cei care doresc să obţină permisul de conducere! Potrivit noilor reglementări, intrate de ieri în vigoare, proba teoretică este valabilă un an. Cu alte cuvinte, cei care sunt respinşi la proba practică nu vor mai susţine proba teoretică, condiţia principală fiind aceea de a efectua şase ore de pregătire înaintea fiecărei examinări. Zilnic, la Serviciul Permise şi Înmatriculări Auto din cadrul Instituţiei Prefectului, sunt examinaţi aproximativ 60 de candidaţi în vederea obţinerii permisului de conducere. Potrivit conducerii instituţiei, în ultima perioadă se observă a creştere a numărului tinerilor care doresc să devină şoferi odată cu împlinirea vârstei de 18 ani.

Candidaţii la examenul auto au posibilitatea de a da traseul de câte ori doresc într-un an, în condiţiile sunt declaraţi admişi la proba teoretică. „Începând cu data de 5 octombrie, intră în vigoare reglementări noi privind procedura de examinare a candidaţilor în vederea obţinerii permisului de conducere. Ca şi noutăţi, proba teoretică, inclusiv pentru cei care o susţin pe data de 5 octombrie şi sunt declaraţi admişi, este valabilă un an. Pot să susţină o reexaminare la proba de traseu în condiţiile în care sunt declaraţi respinşi la proba practică pe perioada unui an de zile, bineînţeles să nu expire perioada şcolarizării. Şcoala de conducători auto este valabilă un an de la data încheierii cursurilor. Tot atât este valabilă şi proba teoretică obţinută cu data de 5 octombrie. Cei care au obţinut proba teoretică, cu zile în urmă, şi sunt declaraţi respinşi, începând cu data de astăzi vor trebui să susţină o nouă probă teoretică. Cei care sunt declaraţi respinşi la proba practică, vor susţine o nouă probă practică după 15 zile de la data la care a fost declaraţi respinşi, dar cu condiţia achitării taxelor de reexaminare aferente, precum şi cu prezentarea unei adeverinţe din care să rezulte că a urmat cel puţin 6 ore de pregătire practică la una din şcolile autorizate. Dacă este respins de mai multe ori, de fiecare dată trebuie să aducă această adeverinţă cu orele de pregătire practică”, a declarat Nicolae Dinoiu, şeful Serviciului Examinări.

Vor permis imediat ce împlinesc vârsta majoratului

Noile reglementări sunt privite cu ochi buni de către candidaţi. „Mi se pare corect să se susţină doar proba practică, în condiţiile în care eşti admis la sală, pentru că şi în alte ţări se procedează tot aşa. Am 18 ani şi trei luni, am mai dat o dată sală, acum este a doua oară. Vreau neapărat să obţin permisul de conducere, am deja maşină o Skoda Octavia”, a declarat unul dintre candidaţi.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Examinări, tot mai mulţi tineri vor să obţină permisul auto imediat ce împlinesc vârsta de 18 ani. „În medie la proba teoretică sunt examinaţi în jur de 50-60 de candidaţi/zi. Credem că de acum va scădea numărul candidaţilor. Este un trend acum, tinerii când împlinesc vârsta de 18 ani au ca prioritate obţinerea permisului de conducere. Ei mai întâi trebuie să conştientizeze că activitatea de conducător auto este o activitate cu multe responsabilităţi, faţă de ceea ce se învaţă în şcoală sau sunt educaţi în familie”, a mai precizat Nicolae Dinoiu.

Vizualizări: 426

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: