Un nou tip de insulină pentru bolnavii de diabet

O nouă variantă de insulină a fost lansată la sfârşitul lunii trecute pe piaţa medicamentelor, aceasta urmând să fie disponibilă în farmacii începând cu această săptămână. Varianta îmbunătăţită a insulinei va fi compensată, aceasta fiind de altfel şi singura disponibilă în prezent pentru că firma competitoare nu a scos încă pe piaţă un nou produs. Prin urmare, în prezent în farmacii se găsesc două tipuri de insulină, una îmbunătăţită şi formula cea veche, ambele produse de aceeaşi firmă. Medicii gorjeni spun despre acest nou tip de insulină că are o durată mai mare de acţiune, însă este şi mai costisitoare.

Diabeticii dependenţi de insulină au acum la dispoziţie o nouă formulă care să le ţină în frâu glicemia. Începând cu luna octombrie, în farmacii se găseşte un nou tip de insulină, cu o durată de acţiune de până la 24 de ore. Medicii diabetologi din Gorj confirmă efectele benefice ale noii insuline, însă nu este făcătoare de minuni. ”Este aceeaşi insulină care era şi până acum pe piaţă, doar că în loc de 100 de unităţi este de 300 de unităţi. Au lansat-o cu surle şi trâmbiţe acum două săptămâni la Bucureşti, am fost şi eu la lansarea respectivă. Insulina despre care vorbim are într-adevăr o durată mai lungă de acţiune, dar preţul este mai mare decât formula veche. Fiecare doctor alege ce variantă îi dă pacientului, chiar dacă deocamdată pe piaţă există insulină doar de la o firmă. Ei îşi fac practic singuri concurenţă, insulina cea îmbunătăţită şi vechea insulină”, a spus Lucreţia Pârcălăboiu, medic endocrinolog în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Trei mii de gorjeni insulino-dependenţi

Chiar dacă vorbim de o insulină de ultimă generaţie trebuie precizat faptul că insulina nu vindecă, ci doar ţine sub control diabetul. În judeţul Gorj, statisticile sunt înfiorătoare. ”Avem în jur de 10.000 de persoane aflate în evidenţele noastre cu diabet, din care aproape 3.000 sunt pe insulină. Sunt mult mai mulţi decât avem noi înregistraţi pentru că sunt o grămadă care sunt depistaţi prin alte secţii cărora li s-a făcut o recomandare de tratament cu tablete şi nu au mai venit să se înregistreze, încă tratează boala cu superficialitate. Dacă în urmă cu cinci ani vorbeam de insulino-trataţi vreo 500, acum vorbim de aproape 3.000 în condiţiile în care eu zic că mai sunt în jur de 1.000 care nu acceptă tratamentul cu insulină”, a spus Lucreţia Pârcălăboiu, medic endocrinolog.

lucre

CAUZE

Potrivit medicilor, gorjenii mai au încă lipsuri în privinţa educaţiei sanitare şi de cele mai multe ori ajung pe mâinile medicilor în stadii prea avansate. ”Românul este obişnuit să mănânce mult şi să mănânce multă pâine cu cartofi. Sunt foarte mulţi pacienţi noi depistaţi în stadii deja de complicaţii, cu nefropatie diabetică, cu arteriopatie diabetică sau retinopatie ca să nu spun că au mers direct la amputaţii”, a spus medicul endocrinolog.

RECOMANDARE

Cât priveşte noua formulă de insulină, medicul Lucreţia Pârcălăboiu spune: ”Eu zic că nu există insulină proastă şi insulină bună, toate sunt la fel de bune doar medicul trebuie să ştie ce să-i spună pacientului. Toate sunt la fel de bune, dar din păcate nu vindecă niciuna diabetul”. 

Vizualizări: 250

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: