Expertul a redus de cinci ori prejudiciul, „din pix”

Din jaful făcut de o firmă privată în pădurea unei obşti din Schela şi dezvăluit de ziarul Pandurul acum o lună nu a mai rămas aproape nimic. Asta pentru că un expert a redus „din pix” prejudiciul de la 400 de milioane de lei vechi la doar 85 de milioane, prin schimbarea grupei în care era încadrată pădurea.

Obştea Hărăborul Valea Mică a dat spre exploatare unui agent economic din Municipiul Târgu-Jiu o suprafaţă împădurită. Societatea a tăiat în plus peste 100 metri cubi de material lemnos nemarcat şi fără autorizaţie de exploatare. Administratorul fondului forestier a descoperit atunci tăierile ilegale şi a anunţat organele abilitate. Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Vâlcea a stabilit un prejudiciu de aproximativ 400 de milioane de lei vechi.

Au fost tăiaţi 75 de fagi nemarcaţi

S-a făcut însă contestaţie, iar un expert din Gorj a ajuns la concluzia că prejudiciul este numai de 85 de milioane de lei vechi. Primarul Aristide Şerbănescu a povestit cum s-a ajuns la această situaţie: „Este de necrezut ce s-a întâmplat. Firma asta a care a exploatat materialul lemnos a făcut jaf, pur şi simplu a măcelărit pădurea. Pe lângă faptul nu a dat la obşte niciun ban pe materialul lemnos exploatat, şi-a permis să taie în plus aproximativ 104 metri cubi, echivalent a 75 de arbori de esenţă fag fără ca aceştia să poarte însemnul ciocanului de marcat. Eu am aflat de la administratorul obştii care a descoperit acest jaf şi am anunţat organele abilitate. ITRSV Vâlcea a constat atunci un prejudiciu de aproximativ 400 de milioane de lei vechi. Asta se întâmpla pe la începutul acestui an. Între timp cei care şi-au bătut joc în halul ăsta de pădure au făcut contestaţie şi a venit un anume Pociovălişteanu, care se zice că ar fi expert, şi a trecut peste cele constatate de ITRSV Vâlcea, şi-a permis să schimbe grupa de pădure, iar în felul acesta a scăzut prejudiciul de la aproape 400 de milioane la 85 de milioane de lei vechi, şi zice el ca s-au tăiat mai puţini arbori decât au fost consemnaţi în procesul verbal al ITRSV”.

„Preşedintele trebuie să plătească, nu obştea”

Obştea Schela a fost amendată de şi de către Garda de Mediu, pentru că de la înfiinţare şi până în prezent a dat spre exploatare materiale lemnos fără autorizaţie de mediu. „Eu am anunţat şi Garda de Mediu pentru că aşa am crezut de cuviinţă şi acum, când mi-a venit raportul, am văzut că cei de la obşte nu avut autorizaţie de exploatare a materialului lemnos de la înfiinţarea obştii. Au fost amendaţi cu 500 de milioane de lei vechi şi li s-a interzis exploatarea parchetului până când nu-şi vor lua toate avizele necesare”, a declarat Aristide Şerbănescu.

Primarul Comunei Schela consideră că amenda trebuie să o plătească preşedintele obştii , pentru că el este singurul vinovat. „Acum amenda este dată obştii, însă mie nu mi se pare normal şi omeneşte să fie achitată din ce se va exploata de acum înainte, şi noi care avem pădure să plătim pentru greşelile şi prostiile altora. Cine a greşit să plătească amenda, adică preşedintele obştii şi cu cine s-a consultat când a făcut lucrurile astea, deşi nu cred că va putea asta pentru că, din informaţiile pe care le am în acest moment, obştea nu are nici un leu în cont. Nici nu ştiu dacă firma asta a plătit parchetul pe care l-a exploatat” .

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: