Primarul din Jupâneşti a îngropat gunoaie cu iz penal

Garda de Mediu a confirmat că primarul din Jupâneşti, Petre Guşiţă, a îngropat tone de gunoi pentru a scăpa de plata transportului.  Gunoaiele au ieşit la suprafaţă în urma unui al doilea control cerut de Gorj TV şi cotidianul Pandurul. Situaţia de la Jupâneşti este singulară în judeţul nostru, după cum au declarat inspectorii de la Garda de Mediu. Mai mult, actele au fost aranjate însă situaţia din teren arată altceva. Cu ajutorul unui exacavator au fost scoase la iveală deşeuri puse la păstrare sub pământ.


Sesizarea a fost făcută de consilierul local, Cristi Sârbu. Cea de-a doua echipă a Gărzii de Mediu s-a deplasat la faţa locului, a controlat documentele pentru a verifica dacă sunt nereguli şi dacă sesizările ar putea fi adevărate. “Am verificat avizele şi toate actele. Cum au fost făcute nu ştim, dar sunt în regulă, dacă ne luam după hârtii nu este nimic incorect, situaţia de pe teren este însă alta, gunoaiele au fost într-adevăr îngropate“, a declarat, Simona Cornea, director coordonator al Gărzii de Mediu.

 Primarul nu recunoaşte

Primarul nu a recunoscut că are vreo vină nici în momentul în care gunoaiele au fost scoase la suprafaţă. “Eu nu am ştiut de aceste gunoaie. O să demarez o anchetă internă să constatat ce s-a întâmplat“, a spus Petre Guşiţă.

Gunoaiele au fost depozitate în două locaţii, pe un teren din Vidin şi pe un izlaz comunal. Pentru că terenul este proprietate privată, comisarii au putut face verificări numai pe izlazul comunal. Aşa se face că reprezentanţii Gărzii nu au putut să verifice un teren din localitatea Vidin, deoarece Petre Guşiţă susţine că este proprietate privată şi nici în ruptul capului nu va lăsa pe nimeni să intre acolo. “Terenul aparţine unei persoane fizice şi prin procură specială îl am în administrare“, spune primarul Petre Guşiţă. Cu ajutorul unui excavator au fost scoase la suprafaţă deşeurile. “Ne aşteptam ca primarul să colaboreze pentru că este direct acuzat, dar a făcut contrariul, ne-a interzis să intrăm pe acel teren, am făcut control numai pe izlazul comunal, care este teren public. Şi acolo am ajuns însă cu greu, deoarece primarul ne-a spus că nu ştie al cui este terenul, că este posibil să fie al Ocolului Silvic Târgul Cărbuneşti. Am chemat un reprezentant de acolo, iar când am ajuns la faţa locului primarul şi-a dat seama brusc, că este al primăriei“, a declarat Simona Cornea. Comisarii au întâmpinat probleme în actul de control deoarece primarul a refuzat să colaboreze, ştiindu-se vinovat.

 Tot localnicii plătesc amenda

 Culmea este că primarul lucrează cu bani publici, motiv pentru care consilierul care a făcut sesizarea a înaintat plângere la Poliţie. “Am sesizat şi poliţia şi parchetul. Gândiţi-vă că 11 maşini de gunoi au fost îngropate  în pământ, iar localnicii plătesc patru sute de mii de lei vechi pentru colectare. Dacă deşeurile nu au mai ajuns la depozit unde sunt banii oamenilor“, se întreabă consilierul Cristi Sârbu.

Primăria Jupâneşti a fost amendată în urma acestui control atât pentru depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor, cât şi pentru faptul că serviciul nu are autorizaţie de mediu.  „Vom da două amenzi una pentru neautorizarea serviciului de salubrizare, alta pentru deşeuri. Pentru fiecare dintre aceste două nereguli sancţiunile sunt între 30 000 şi 60.000 de lei, a declarat comisarul Daniela Ionescu. Primarul Petre Guşiţă spune că nu are bani să plătească amenda.

 AL DOILEA CONTROL


Controlul din partea Gărzii de Mediu a început în urmă cu câteva zile, când alţi doi comisari s-au deplasat la faţa locului în urma sesizărilor. Este vorba de Elisabeta Scafeş şi Elena Bălan. Raportul de control a fost însă unul superficial, iar constatările de partea primarului. “A constat că personae necunoscute au depozitat deşeurile pe acel teren, motiv pentru care primarul are termen limită pentru a-l salubriza“, se arată în raportul primei echipe de la Garda de Mediu. Din acest motiv, jurnaliştii cotidianului Pandurul şi Gorj TV au cerut public un al doilea control, în urma căruia adevărul a ieşit la iveală.


Galerie foto


Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: