Explozie la un bloc din Bumbeşti Jiu, 10 locuinţe distruse

Trei răniţi grav, zece garsoniere distruse, un bloc evacuat şi zeci de oameni speriaţi după o explozie ce a avut loc vineri de dimineaţă la Bumbeşti Jiu. Totul a fost posibil, din păcate, din cauza unei acumulări de gaze produse la o garsonieră de la parterul blocului, proprietarul acesteia şi încă două persoane fiind transportate la spital cu răni grave.

Un zgomot asurzitor s-a auzit vineri de dimineaţă, în jurul orei 4.00, de la Bumbeşti Jiu până spre Tetila, după ce gazele acumulate într-o garsonieră din oraş au bubuit aşa cum nu se mai întâmplase aici vreodată. Luaţi pe nepusă masă, adormiţi, dată fiind ora la care s-a produs evenimentul, locatarii din blocul groazei au trecut prin momente de panică pe care nu le vor uita niciodată. „Nu ştiu cât era ceasul, că dormeam, dar când am auzit explozia nu mi-am dat seama ce s-a întâmplat. Am ieşit la geam să văd ce se întâmplă şi am auzit oamenii ţipând în blocul celălalt. Peste tot erau numai geamuri sparte, ferestre rupte, uşi zburate şi multă teamă. Aşa am aflat că s-a produs o explozie”, a povestit un locatar dintr-un bloc învecinat celui în care s-a produs explozia.

Într-un alt bloc, situat în imediata vecinătate a celui zguduit, alţi bătrâni au trecut şi ei prin clipe de coşmar, mai ales că unul dintre ei era bolnav la pat. „Am prins şi al doilea război mondial, am trecut şi prin cutremurul din 1977, dar bubuitură ca acum nu am auzit niciodată. Am crezut că centrala ne face probleme, dar prea zburaseră toate geamurile. Am luat nişte pastile ca să nu mi se facă rău şi m-am dus să văd cât de gravă e situaţia. Numai ce făcusem rate şi ne pusesem şi noi termopane, dar acum toate sunt praf. Totul din cauza unui nenorocit care ne-a pus în pericol pe toţi”, a povestit o bătrână.

Un pompier, pe lista răniţilor grav

Proprietarul garsonierei care a sărit în aer a fost primul transportat la spitalul din Târgu Jiu, cu arsuri pe jumătate din corp, fiind transferat ulterior la Bucureşti cu o ambulanţă. La Târgu Jiu a ajuns şi o femeie semiparalizată, dar şi un pompier de 38 de ani, care locuia în blocul groazei. Dormea într-una din garsonierele distruse de suflul exploziei şi era împreună cu fiul său cel mic. Puştiul de trei ani a scăpat fără răni pentru că dormea într-un colţ al camerei şi suflul exploziei a trecut pe lângă patul său. Pompierul a fost însă grav rănit de bucăţile de sticlă împroşcate în aer de la geamurile sparte, cioburi rănindu-l inclusiv la ochi, motiv pentru care şefii săi din cadrul ISU Gorj au solicitat un elicopter cu care să-l transporte la Bucureşti, în speranţa că-i va fi salvată vederea. Elicopterul nu a putut ajunge vineri la Târgu Jiu din cauza ceţii dense, aparatul aterizând până la urmă pe un câmp de la Tetila.

Despăgubiri de la Guvern

Imediat după explozie blocul a fost evacuat, după câteva ore locatarilor dându-li-se voie să meargă în garsoniere şi să îşi mai recupereze din bunurile pe care le aveau. Oamenii au rămas îngroziţi când au văzut „pachete” de câte patru pereţi despărţitori puşi unul lângă celălalt precum biscuiţii. Paturi rupte, uşi metalice stâlcite sau mese făcute ţăndări par o imagine de coşmar, dar nimic nu se compară cu un perete de la garsoniera unde s-a produs explozia care a fost rupt în două de suflul deflagraţiei. Parterul şi etajul unu al clădirii au fost declarate ca nesigure şi, ca urmare, locatarii au trebuit să meargă fie pe la casele de la ţară fie pe la rude şi prieteni, autorităţile locale inventariind pagubele şi cerând sprijin de la Guvern pentru despăgubiri.

Prefectul Claudiu Teodorescu spune că în şedinţa de mâine a Executivului va fi luată în discuţie situaţia de la Bumbeşti Jiu, fiind foarte posibilă alocarea de fonduri pentru consolidarea blocului şi înlocuirea geamurilor sparte.

Vizualizări: 209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: