Facturi majorate din cauza CE Oltenia

Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) majorează tariful la transport a energiei electrice cu un procent pentru acoperirea costurilor Transelectrica cu serviciile de sistem. Creşterea preţului vine, se pare, ca urmare a HG 138, cea care avantajează şi CE Oltenia. Costurile se vor vedea pe factura de la energie.

Potrivit bursa.ro, transportatorul de energie şi-a făcut calculele şi a constatat că trebuie să ceară, cât de curând, o majorare de tarif. Astfel, în perioada mai - decembrie 2013, Transelectrica trebuie să achiziţioneze 1,9 milioane MWh la un preţ de 52,54 de lei/MWh de la Complexul Energetic Hunedoara, la care se adaugă 2,2 milioane MWh de la Complexul Oltenia, la un preţ de 23,29 de lei/MWh. În total, Transelectrica va plăti aproximativ 160 milioane de lei (47 milioane euro) pentru a susţine activitatea producţiei de energie pe bază de cărbune, cea mai scumpă din piaţă. 

Serviciile de sistem sunt, de fapt, o taxă pe rezervarea de capacităţi, adică pe grupurile energetice care stau la dispoziţia Dispecerului Energetic Naţional, responsabil cu echilibrarea sistemului. Conform Hotărârii de Guvern 138/2013, Complexul Oltenia are obligaţia de a furniza servicii tehnologice de sistem către Transelectrica la o putere de 600 MWh. CE Oltenia spune că măsura este necesară pentru că societatea a ajuns să funcţioneze efectiv "după cum bate vântul", şi în plus face gratis echilibrarea centralelor eoliene, cu costuri foarte mari şi riscuri tehnologice. 

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: