Falşi inspectori de la Primărie le-au furat pensia

Doi bătrâni din Scoarţa au rămas fără pensie după ce aceasta le-a fost furată chiar din casă de doi indivizi care s-au prezentat ca fiind inspectori ai Primăriei din comună. Hoţii s-au făcut nevăzuţi, iar acum victimele lor îşi plâng de milă, mai ales că din puţinul pe care îl aveau mai dădeau şi la două nepoate care sunt studente la Bucureşti şi care aveau nevoie de acei bani.

Soţii Cârstea au aproape 90 de ani fiecare, iar miercuri au primit pensia de veteran de război a bătrânului. Alexandru Cârstea a luptat pe front în al doilea război mondial, a văzut cum camarazii lui de arme mureau sfâşiaţi de lupi atunci când bătăliile se duceau la ruşi, iar acum a ajuns să nu mai fie în siguranţă nici în propria-i casă. Om care nu mai aşteaptă multe de la viaţă, bătrânul povesteşte cu lacrimi în ochi despre cum a rămas fără pensia de veteran. Suma de 365 de lei a fost pusă pe o masă din casă, după două ore de la plecarea poştaşului la poarta bătrânilor strigând doi bărbaţi pe care nimeni nu-i cunoştea. „Nevastă-mea asta e de vină, până la urmă, dar ce pot să-i mai fac eu acum, că nici banii nu-i mai văd şi nici cu ea nu mă cert. Eram prin curte pe aici, cam la vreo două ore de când plecase poştăriţa, şi m-au văzut unii în timp ce spărgeam la lemne. A venit un domn cu un diplomat în mână, a intrat cu mine în vorbă, după care a zis că-i de la Primărie şi că ne dă nişte ajutoare. Ne-au mai dat de la Primărie zahăr şi făină pe toamnă şi am crezut că ne-o mai da ceva acum. A venit nevastă-mea din casă şi a rămas să vorbească ea cu el, că eu mai aveam alte alea de făcut prin curte. Apoi a mai venit un domn şi amândoi au intrat în casă cu nevastă-mea. Am înţeles că atunci i-au cerut un cupon, au văzut că erau banii pe masă, că nu apucasem să-i punem bine, i-au luat şi duşi au fost. Nu-mi venea să cred. Până mi-a zis soţia ce se întâmplase ei plecaseră. Nu am văzut număr la maşină, nu mai ştiu nimic. Ne-au luat ultimii bănuţi din casă”, povesteşte, îndurerat, veteranul de război.

Aşadar, indivizii necunoscuţi au reuşit să îi convingă pe bătrâni să intre în casă şi să le arate cupoanele de pensie. Aceştia au văzut banii, i-au luat şi au plecat fără să mai spună ceva despre eventuale ajutoare sociale. Elena, soţia bătrânului, recunoaşte că hoţii au profitat de buna ei credinţă şi de faptul că oamenii mai în vârstă se încurcă în privinţa banilor noi. „Am stat de vorbă cu ei la poartă, au zis că ne dau nu ştiu ce ajutoare de la Primărie şi să le arăt un cupon de pensie. Am zis că mă duc să-l iau, au întrebat dacă nu intră şi ei şi atunci i-am poftit într-o cameră, dar ei au vrut în camera bună, de la drum. Eu am zis că nu, dar au intrat peste mine. Am căutat un cupon de pensie mai vechi şi în timpul acesta ei au văzut banii din pensie pe masă. Mi-a zis unul că trebuie să le dau bani de benzină că ei vin de departe, deşi acum mă gândesc că Primăria e chiar lângă noi, la nici un kilometru. Mi-a cerut 100 de lei, i-am spus că eu nu ştiu cum e cu banii ai noi şi mi-a arătat el o bancnotă de pe masă. A luat toţi banii de acolo, toată pensia, că a zis că-i puţin şi aşa şi dus a fost. Îi lăsasem acolo că trebuia să vină băiatul meu şi ştiam că mai ia din ei să dea la fetele lui care sunt studente la Bucureşti. Acum nu le mai dăm nimic şi nici pe hoţi nu-i mai vedem”, spunea bătrâna.

Păgubiţii au chemat Poliţia, însă oamenii legii au puţine indicii despre identitatea celor doi. Bătrânul care a rămas fără pensie era prea supărat ca să reţină numărul maşinii cu care au plecat indivizii. Poliţiştii recomandă însă populaţiei, mai ales vârstnicilor să nu permită accesul în casă decât persoanelor cunoscute pentru a evita astfel de situaţii.

Vizualizări: 78

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: