Fata deşteaptă din energie

Procurorii DNA au făcut o nouă cerere de arestare pe numele Elenei Udrea. De această dată este acuzată că a primit milioane de dolari de la ceea ce Băsescu numea pe vremuri „băieţii deştepţi” din energie. Concret, Udrea a luat în 2010 cinci milioane de dolari de la Bogdan Buzăianu – patronul Energy Holding, prin 2012 încă 3,8 milioane dolari plus o creanţă de 900.000 de euro, care a făcut-o patroană din umbră la Evenimentul zilei. Intermediara şpăgii se pare că ar fi fost prietena de atunci a Elenei Udrea, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, acum o colaboratoare a DNA.

Băsescu vorbea înainte de 2010 de băieţii deştepţi care cumpără energie ieftină de la stat şi o vând scump tot la companii de stat. Ceilalţi erau numiţi „băieţi fără noroc în viaţă”, adică cei care plăteau preţul pieţei. Hidroelectrica era cea mai căpuşată companie energetică, dar nu erau ocolite nici complexurile Turceni şi Rovinari. Elena Udrea spune că nu avea cum să ia bani de la Buzăianu, câtă vreme era un adversar al băieţilor deştepţi. Da, Udrea şi Băsescu au fost vocali o vreme, după care au tăcut. Aşa cum şi Ponta era vocal, până a căpătat Şova contractele cu complexurile energetice. Cu ce preţ au tăcut toţi aceşti politicieni, care dădeau impresia că sunt justiţiari, dar erau doar şantajişti?

Noul dosar al Elenei Udrea a fost precedat de câteva evenimente interesante. Băsescu, Udrea şi jurnalistul Dan Andronic s-au întâlnit pe 6 octombrie, la ceas se seară, la un restaurant. A doua zi, procurorii descindeau la CanCan, fostul instrument de şantaj al lui Buzăianu, şi la nişte avocaţi. Şi iată că, în câteva zile, s-a copt un nou dosar penal.

Apărarea lui Udrea este uşor amuzantă. Părea că ştia de bani, de Buzăianu, dar spune că Topoliceanu trebuie să explice ce a făcut cu banii. Auzise atunci cineva de Topoliceanu? I-ar fi dat cineva şpagă acesteia de milioane de dolari? Exclus. Rămâne însă de văzut dacă procurorii au şi probe, pentru că un denunţ în mod clar nu este suficient în acest caz. Dar, probabil că au găsit ceva probe la percheziţiile făcute la avocaţii şi presa lui Buzăianu.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: